Van elegendő védőoltás - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Van elegendő védőoltás

MTI, fotó: MTI/kormany.hu
2020. ápr. 14. 14:47
Otthon a család

A gyerekek életkorhoz kötött kötelező védőoltásaihoz az oltóanyagok rendelkezésre állnak, ezeket már a járvány előtt beszerezték és készletezték – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília beszélt arról is, egyeztetnek arról, hogyan tudnák úgy csoportosítani a beadandó kötelező oltásokat, hogy az előírtnál kevesebb alkalommal kelljen felkeresni az orvost. Az iskolai kampányoltások maradnak csupán el, ezekre csak a járvány után kerítenek sort.

Az országos tisztifőorvos kérdésre reagálva beszélt arról is, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a várandósság nem jelent plusz kockázatot a koronavírus szempontjából, de nem árt az óvatosság. Jelezte, mind a védőnők, mind a nőgyógyászok felkészültek a várandóstanácsadás és a vizsgálatok ellátására, továbbá kijelöltek olyan szülészeteket, amelyek fogadni tudják az esetleges koronavírus-pozitív kismamákat. Eddig ilyen esetről nem tudnak – jegyezte meg.

A népegészségügyi szűrővizsgálatokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy ezeket felfüggesztették, de azoknak a kezelése, akiknél valamilyen elváltozást találtak, elkezdődik, illetve folytatódik. Újabb szűréseket csak a járvány lezajlása után terveznek – mondta Müller Cecília.