Száz újszülött közül egy valamilyen veleszületett szívfejlődési rendellenességgel látja meg a napvilágot, Magyarországon ma ez a leggyakoribb ritka betegség. Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar lakosság majdnem egy százaléka szívhibával született, műtéti korrekción átesett ember.

A Gyermekszív Központban évente közel ötszáz műtétet végeznek el, jelentős részét csecsemőkorban, emellett három-négyszáz szívkatéteres vizsgálat és beavatkozás történik, amellyel szintén meg lehet gyógyítani a betegségek legnagyobb részét.

A veleszületett „szíveltérések” egy része – ilyenek például a pici lyukak, enyhe ér vagy billentyű problémák – nem igényelnek műtéti beavatkozást, életmódi korlátozást, csupán folyamatos orvosi kontrollt. A szívhibák jelentős része – mint a lyukak, szűkületek és billentyű eltérések – műtéttel jól korrigálható. Az ilyenfajta rendellenességgel megoperált betegek az egészségesekével egyenértékű, teljes életet élhetnek. Bonyolultabb billentyű probléma, illetve összetett szívrendellenesség esetén akár több műtétre is szükség lehet, de még ezzel együtt is igen jó életminőségre számíthatnak, gyermeket is vállalhatnak az érintettek.

Korábban úgy tekintettek a szívbeteg gyermekekre, mint akik nagyon rossz életminőséget élhetnek. Manapság az esetek döntő részében olyan helyreállító szívműtétek történnek, amelyek után a gyermekeket semmiben nem kell korlátozni, versenysportot is végezhetnek.

A Veleszületett Szívfejlődési Rendellenesség hete alkalmából „A Szívbeteg Gyermekek Védelmében” Alapítvány a Gyermekszív Központot támogató adománygyűjtést szervez. Az alapítvány egy olyan központi telemetriás rendszerre gyűjt, amely segítségével egy kis készülék színes képernyőjén folyamatosan szemmel tarthatók a gyermek alapvető élettani funkciói, szükség esetén figyelmeztet azok elfogadható értékektől való eltérésére.

(fotó: Shutterstock)