„…az ének felszabadít, bátorít, gátlásokból, félénkségből kigyógyít. Koncentrál, testi-lelki diszpozíción javít, munkára kedvet csinál, alkalmasabbá tesz, figyelemre-fegyelemre szoktat. Egész embert mozgat, nemcsak egy-egy részét. Fejleszti a közösségi érzést. Kifejleszti, csírájában minden emberben meglevő zeneérzéket, ezzel megadja a műveltség alapját, amivel eztán szebbé, gazdagabbá teszi egész életét…” /Kodály Zoltán/

Mi az a zeneterápia?

A zeneterápia segítségével szaknyelven szólva tudatállapot-változást idézhetünk elő, vagyis javul a kedélyállapotunk és növekszik az aktivitásunk. Segít abban, hogy jobban megértsük saját érzelmeinket, valamint, hogy a tudatalattinkban megbújó traumákat újraéljük, majd feldolgozzuk.

Hogyan hat az érzelmekre?

Olykor a régi traumák jó mélyen lapulnak meg a tudatalattinkban, a zeneterápiás eszközökkel viszont előhívhatjuk őket. A hangok játéka ugyanis különböző érzelmekhez társul. Egy trombita szóló például a dicsőség érzését kelti bennünk, mivel a különböző dúr harmóniák a fény, a hatalom, a tisztaság és az erő zenei jelképei. A c-moll és a d-moll pedig a gyászt és az elmélyedést hivatott előidézni.

Miben segít?

A különböző művészetterápiák segítik a problémák feltárását, a velük való szembenézést, ezen túl pedig kreatív öngyógyításra sarkallják az embert. Egy ilyen lelki munka során a jobb agyféltekéből a bal agyféltekébe vándorolnak az érzelmek, ami segíti a két agyfélteke egyensúlyban történő, közös működését. A zene hallgatása mellett ezért könnyebb megnyílni és beszélgetni is a gondokról, a közös, játékos zenélés pedig a közösséget is erősíti.

Kinek ajánlott?

A zeneterápia jobb életminőséget kínál

Bárkinek, aki mély traumái következtében elakadt az életben és a zene segítségével szeretné ezeket a problémacsomókat feloldani. A zeneterápia azért kiváló forma, mert bárkit képes dinamizálni: egy idős embert éppúgy, mint egy bezárkózott depressziós fiatalt. Ajánlott fogyatékossággal élők számára is, ugyanis a zenei gyakorlatoknak köszönhetően fejleszthető a mozgás, sőt, a dallamoknak fájdalom- és szorongásoldó hatása is van.

A gyermekeknek is jó?

Nagyon is! Hiszen egy muzsikában és jókedvben gazdag foglalkozás támogatja az aprónép megfelelő fejlődését a kommunikáció és a társas kapcsolatok terén. Pici korban a beszéd- vagy mozgásfejlődésben elakadt gyermekek számára is nagy segítséget nyújthat, továbbá megoldást jelenthet alváshiány, vagy koncentrációs zavar esetén is. Oldja a feszültséget és támogatja az egyéniség kibontakozását.

Mit érhetünk el vele?

A terápiát egy szakképzett zeneterapeuta vezeti, aki különböző, jól megválasztott zenei elemeket használ annak érdekében, hogy elősegítse a kommunikációt a csoport tagjai között, valamint erősítse a kapcsolatokat és az önkifejezés képességét. Az egyéni problémákat és lehetőségeket feltérképezve javítja, illetve helyreállítja a sérült funkciókat. A zeneterápia tehát összességében egy jobb életminőséget kínál.

(fotó: Shutterstock)