Sorra épülhetnek a biztonságos és szép bölcsődék – átadták az ötletpályázat díjait - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Sorra épülhetnek a biztonságos és szép bölcsődék – átadták az ötletpályázat díjait

Szöveg: Dékány-Szondi Réka, fotó: Förster Tamás
2020. márc. 2. 14:07
Támogatások, kedvezmények

– Soha nem volt akkor szükség a bölcsődékre, mint ma, és soha nem volt arányában annyi bölcsődei férőhely, mint most van – fogalmazott beszédében Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Lechner Tudásközpont és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért együttműködésében hirdetett bölcsődeépítési ötletpályázat díjátadóján.

Országszerte épülnek és szépülnek a bölcsődei épületek

– Az egyik legfontosabb körülmény az életünkben, hogy biztonságban legyünk. Különösen fontos ez akkor, ha pici gyerekekről beszélünk. Fontos, hogy biztonságban szülessenek és nőjenek fel – mondta az államtitkár. Hozzátette: a legjobb az, ha az anya vagy az apa otthon lehet a kisgyerekkel, és ugyan most kevés az a nagyszülő, aki segíteni tud a családoknak, de ebben előrelépést hozhat a Nagyszülői GYED.

– Soha nem volt akkor szükség a bölcsődékre, mint ma van, és soha nem volt arányában annyi bölcsődei férőhely, mint most van – emelte ki Novák Katalin.

– De nem is az az elsődlegesen fontos, hogy valamivel több mint 51 ezer bölcsődei férőhely van az országban, hanem az, hogy a munkahelyhez, lakóhelyhez közel legyen bölcsőde. Országszerte épülnek és szépülnek a bölcsődei épületek, ma már kétszer több településen van bölcsőde, mint 2010-ben volt – hangsúlyozta az államtitkár.

Elmondta, hogy a 2010-ben elindított családbarát fordulat eredményeit ma is tapasztalhatjuk: a három év alatti gyermeket nevelő édesanyák körében közel 50 százalékkal nagyobb a foglalkoztatottság, és másfélszer több bölcsődei férőhely van, mint 2010-ben. A bölcsődék finanszírozására négyszer több pénz jut, mint 2010-ben – éves szinten 40 milliárd forint –, és a bölcsődei dolgozók fizetése is folyamatosan emelkedik.

A bölcsődeépítési programhoz kapcsolódó ötletpályázattal kapcsolatban elmondta: a cél az, hogy biztonságos, szép és korszerű bölcsődék épüljenek az országban, mivel a nyertes tervek később segítségül szolgálhatnak egy-egy önkormányzatnak, amikor a saját bölcsődéjét építi vagy bővíti.

Minél több gyermek élvezhesse az eredményeket

– A bölcsődeépítési programhoz kapcsolódó ötletpályázat jól mutatja, hogy milyen eredményeket lehet elérni, ha különböző jó szándékú és jó akaratú emberek összefognak – fogalmazott beszédében György István területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Elmondta: a pályázat célja az volt, hogy kész, felhasználható terveket biztosítson. A pályázók három kategóriában készíthették el a terveiket: új épület tervezése, meglévő intézmény bővítése, illetve meglévő kockaház átalakítása. A pályázatot október 15-én írták ki, a beérkezett művek elbírálása január 10-én történt, a pályázat lebonyolítását pedig a Lechner Tudásközpont végezte.

– A 40 beérkezett pályaművet 8 tagú bírálóbizottság bírálta el, és a 18 megvásárolt tervet egy kiadványban összegzik majd, amelyet a további bölcsődei férőhelybővítésekhez lehet majd felhasználni – közölte az államtitkár.

– Remélem, hogy a 18 megvásárolt, díjazott mintaterv, javaslat közül minél többet felhasználnak majd, és minél több gyerek fogja ezen eredményeket élvezni – fogalmazott György István.

Kincset érő bölcsődék

– A munka és a család összeegyeztetése nemcsak a család, hanem a társadalom szintjén is fontos – fogalmazott Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért elnöke.

Elmondta, hogy felméréseik eredményei alapján a kisgyerekes szülők 40 százaléka szerint nem probléma, ha a gyerek 2 éves korától az édesanya visszamegy dolgozni.

Hozzátette: a Családvédelmi Akcióterv hét pontja közül az egyik legnépszerűbb a bölcsődefejlesztési program, a kisgyerekes anyák 94 %-a maximálisan egyetért a bölcsődék fejlesztésével, és a megkérdezettek több mint fele mindenképpen szeretné majd bölcsődébe adni a gyermekét.

– Ebből is látszik, hogy a bölcsődére szükség van nemcsak a család, hanem a nemzetpolitika szintjén is – tette hozzá a szervezet elnöke.

– Az ötletpályázatra érkezett művek hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több kincset érő bölcsőde épüljünk, és őrizzék a családjaink legnagyobb kincsét, a gyerekeket – mondta Fűrész Tünde.

A díjazottak

A pályázatra tervezési programok, funkciósémák, és vázlat-, illetve koncepciótervek készültek, amelyek követendő mintaként, kiindulási pontként szolgálhatnak a bölcsődeépítésekhez és -bővítésekhez. Íme a díjazottak:

• Agyagási Sándor, Agyagási Iulia

• Cseh András, Köninger Szilárd, Németh Dávid - CAN Architects Studio Kft., Petrovicz Anna, Kocsis Zsuzsanna, Morva Dorottya, Dúll Andrea

• Fábián Gábor - Arkt Építész Stúdió Kft., Fajcsák Dénes, Bóta Krisztina, Pap Noémi

• Fekete Ivett, Bodnár Anita, Herman Dániel

• Kokrehel Anna, Bányai Ágnes, Orbán Ágnes

• Molt Klára

• Balogh Csaba - Konkrét Stúdió Kft., Dombrovszky Zsófia, Pádár Soma, Szitka Dániel, Tatár-Gönczi Orsolya, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Sónitz Péter

• Gál Melinda, Tóth-Hencz Edit, Mikus Boglárka, Páhy Réka, Tóth Barbara - Négy Negyed Építésziroda Kft.

• Gyergász Zsófia Katalin, Feik Adrienn

• Nanavízió / Pajer Nóra, Soltész Noémi, Csobolya Nóra, Gencsi Katalin, Guld Beatrix, Kacskó Dóra

• Vadász Bence, Vadász Balázs, Papp Lilla - Vadász ás Társai Építőművész Kft.

• Vesztergom Ádám, Makrai Sándor, Sándor Gábor, Zsarnóczay Péter

• Tőrös Ágnes

A Kiemelt kategória díjazottjai

• Farkas Anett, Pető Boglárka, Szűcs-Tassy Karina

• Hathy Zsuzsanna, Fáy Piros

• Németh Krisztina – Coworking Architect Kft.

• Salamin Miklós, Salamin Dorottya

• Lukács István - Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft.

A nyertes pályaműveket a bolcsodeotletpalyazat.hu honlapon lehet megtekinteni.