Az emberek közel fele pozitív változásokat vár a 2023-as évtől, miközben egyötödük inkább pesszimista. Az átlagosnál optimistábbak a húszas éveikben járó fiatalok, a kisgyermeket nevelők, a nők és a nagycsaládosok.  

A KINCS tavaly év végén készült felméréséből kiderül, hogy a magyarok csaknem fele (45 százalék) bizakodva tekint az új évre. A megkérdezettek közül leginkább a 30 év alatti fiatalok tekintenek optimistán a jövőbe. Mellettük a nők, a gyes-en, gyed-en lévő kisgyermekes anyák és a három vagy több gyermeket nevelők bizakodóbbak az átlagnál.

A megkérdezettek legnagyobb javulást a járványhelyzet tekintetében várnak, közel harmaduk bízik a háborús helyzet javulásában, minden ötödik ember pedig az energiahelyzet jobbra fordulására számít. Minden hatodik ember inkább pesszimistának tekinthető a gazdasági helyzet, az infláció és az életszínvonal általános alakulását illetően, érdekes ugyanakkor, hogy a személyes életük kapcsán sokkal optimistábbak, tízből nyolc válaszadó bizakodó. Harmaduk úgy gondolja, hogy 2023-ban javulni fognak az anyagi lehetőségei és az életszínvonala, miközben nagyjából a megkérdezettek fele változatlan körülményekre számít a saját életében. Legnagyobb stabilitást a családi kapcsolatokban és a lakáskörülményeikben várnak. Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a boldogságérzete és az általános hangulata 2023-ban ugyanolyan vagy jobb lesz, mint amilyen 2022-ben volt.

Az országos reprezentatív kutatás 1000 ember telefonos megkérdezésével készült a felnőtt magyar lakosság körében, 2022. november 30. és december 8. között.