A kormányülés szünetében Orbán Viktor beszámolt arról, hogy a járványügyi és egészségügyi kérdések mellett gazdasági kérdésekben is döntöttek. Jelezte, hogy miután a járvány a munkahelyeket is veszélybe sodorja, ezért a gazdaság újraindítása érdekében a mai mellett további döntések születnek majd.

Elengedik a hitelfizetést

A miniszterelnök a döntéseket ismertetve közölte: a magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik. A rövidlejáratú vállalkozói hiteleket július 30-áig meghosszabbítják. A holnaptól felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját a jegybanki alapkamat, plusz 5 százalékban maximalizálják.

Védettséget élveznek a gondokkal küzdő szektorok

Súlyos gondokkal küzd a turizmus és a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kulturális szolgáltatások, valamint a személyszállítási szektor. Ezeken a területeken a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik. Nyugdíjjárulékot nem kell fizetni, és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Mindez egyelőre június 30-áig lesz érvényben. A KATA szerint adózó taxisok átalányadó fizetési kötelezettségét június 30-áig elengedik. A korábban felsorolt ágazatokban a helyiség bérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást nem kell megfizetni.

Rugalmasabbak lesznek a munkavállalási szabályok

Döntéseket hoztak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről is. A cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben megegyezhessenek egymással. Az alaprendeletet ma, a részletszabályokat holnap teszik közzé.

Ezek a cikkek is érdekelhetik még a csalad.hu-n: