Novák Katalin: 2021 elejétől kevesebbet kell fizetni az új otthonokért - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Novák Katalin: 2021 elejétől kevesebbet kell fizetni az új otthonokért

MTI
2020. okt. 10. 8:13
Támogatások, kedvezmények

Az újévtől kedvezőbbek lesznek az áfaszabályok, kevesebbet kell majd fizetni az új otthonokért – hívta fel a figyelmet a családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook oldalán.

Novák Katalin videó-üzenetében elmondta, hogy 2021. január 1-jétől csak 5 százalékos áfát kell fizetni az újépítésű otthonok után a mostani 27 százalék helyett. A miniszter példája szerint ha egy család 30 millió forint plusz áfáért hirdetett lakást vásárolna, akkor 6 és fél millió forintot tud megtakarítani.

– Ezzel is az a cél, hogy minél többen költözhessenek saját otthonba, ott várhassák gyermekeiket, majd ott nevelhessék fel őket – mondta Novák Katalin, és felhívta a figyelmet, hogy a kedvezményes áfa egyetlen feltétele, hogy a lakás alapterülete nem haladhatja meg a 150 négyzetmétert, ház esetében pedig a 300 négyzetmétert.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában szintén arra emlékeztetett, hogy a legnagyobb értékű családi beruházás az otthonteremtés, ezt kellett támogatni a lakásépítés 5 százalékra csökkentett áfájával.