Nem maradnak egyedül a kapcsolati erőszak áldozatai - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Nem maradnak egyedül a kapcsolati erőszak áldozatai

Muhari Judit
2020. márc. 27. 16:29
Támogatások, kedvezmények

A járványhelyzetben is bármely nap bármely órájában hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 0680 20 55 20 zöld száma, és a www.aszeretetnemart.hu oldalon is tájékozódhatnak a segítségről a kapcsolati erőszak áldozatai. Erre hívta fel a figyelmet Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

– Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra – ezt üzente a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár online sajtótájékoztatóján. Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a kapcsolati erőszak áldozatai a járványhelyzetben sem maradnak segítség nélkül.


Éjjel-nappal hívható a segítő vonal

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) ingyenesen hívható zöld száma, a 0680 20 55 20 minden nap bármely órájában elérhető. Továbbra is működnek a krízisközpontok és titkos menedékházak is. A kríziskezelő ambulanciákon a járványhelyzet miatt egyelőre szünetel a személyes találkozás lehetősége, a munkatársakat a zöld számon vagy bármilyen online felületen lehet elérni.

Novák Katalin aláhúzta, hogy mindig van segítség, hiszen a kapcsolati erőszak továbbra sem magánügy. Nem maradhat zárt ajtók mögött a bántalmazás, és az áldozatoknak is jelezniük kell, ha bajban vannak. Azt kérte, aki szomszédjában, környezetében kapcsolati erőszakot tapasztal, vagy csak gyanakodik rá, jelezze. Jelenleg 20 krízisközpont, 21 félutasház, 8 titkos menedékház és 7 kríziskezelő ambulancia segíti az áldozatokat.

A napokban is voltak elhelyezések

Rácsok Balázs, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója elmondta, hogy 3 krízisközpontjukba és 3 titkos menedékházukba a napokban is történtek elhelyezések. Az ambulanciákon online adnak segítséget, szociális munkások, jogászok és pszichológusok várják a hívásokat. Az érdeklődők a www.aszeretetnemart.hu oldalon találhatják meg a részleteket. Azt kérte, aki úgy érzi, rossz irányba mennek otthon a dolgok, keresse a munkatársakat, mert akár egy bátorító szó is sokat jelenthet.

Emelkedett a hívások száma

Boglacsik Tímea, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat igazgatója beszámolt arról, hogy a korábbi hetekhez képest már most jelentősen megemelkedett a hívások száma. A megkeresések aránya vélhetően tovább növekszik. A szakember hangsúlyozta, hogy a munkatársak felkészültek, biztonságos munkavégzésükhöz minden szükséges feltétel adott. Aki tehát bajban érzi magát, vagy úgy véli, nő otthon a feszültség, feltétlenül jelezze azt. A szolgálat folyamatosan kapcsolatban van a rendőrséggel és a minisztérium illetékeseivel is.