A koronavírus-járvány idején megtanultuk, hogy mennyire fontos szerepe van szervezetünk működésében a D-vitaminnak. Elengedhetetlen az immunrendszer számára, és jól ismert már a depresszió és a D-vitamin szint közötti összefüggés. Kevesebben vannak azonban tisztában azzal, hogy a D-vitamin szerepe a férfiak termékenységének megőrzésében is kiemelt jelentőségű.

Mi is az a D-vitamin?

A szervezet önmaga is elő tud állítani D-vitamint, ami nem is igazi vitamin, sokkal inkább egy hormon. A bőrben az UVB sugárzás hatására képződik és egy szteroid vegyülethez hasonlítható. Korábban Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem onkológus professzora a csalad.hu cikkében arról beszélt, hogy a D-vitamin 500 millió éve része a földi életnek. Kezdetben valószínűleg véletlenül képződött a sejtekben, de kiderült, hogy ahol van, ott evolúciós előnyt jelent. A D-vitaminnak minden élettani folyamatban van szerepe, a szervezetben szinte mindenre hat.

D-vitamin és termékenység

Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő szerint, a D-vitamin szerepe tetten érhető az androgén, azaz a férfi nemi hormonok termelésére gyakorolt hatásában, de a spermiumok mozgékonyságának biztosításában is. Érdekes, hogy a D-vitamin hiány már önmagában is rontaná a spermiumok mozgékonyságát, ám ez a hatása a kalcium homeosztázisára, vagyis biológiai állandóságára gyakorolt befolyása révén még erősebb.  

Mennyire van szükség?  

A legújabb tudományos eredmények alapján a közelmúltban negyedik alkalommal frissült a D-vitamin-beviteli ajánlás, amelynek elkészítésében kilenc hazai orvostársaság vett részt. Magyarországon a lakosság jelentős többsége még a nyári, napos időszakokban is komoly D-vitamin hiánnyal küszködik. Az új ajánlás egyik fontos megállapítása, hogy az ideális D-vitamin szint fenntartásához márciustól-októberig elegendő a végtagokat, vállat és az arcot érő direkt (fényvédőkrémmel nem tompított) napsugárzás napi 15-30 percig (A napvédő készítmények és naptejek gátolják az UV-B sugárzás bejutását a bőrbe, és így a D-vitamin termelést is.).  Októbertől márciusig viszont mindenkinek ajánlott a kalciferol pótlása

A D-vitamin szükséglet függ a szervezet általános állapotától, a táplálkozási szokásoktól és az életkortól is. Az ajánlás korosztályonként eltérő: 6 évesnél fiatalabb gyermekek esetén napi 400-500 Nemzetközi Egység (NE), 6 év feletti gyermekeknél 1000 NE, míg felnőttek esetén 2000 NE.  

Hogyan pótolható?

Ratkó Tünde arra hívja fel a figyelmet, hogy a D-vitamin zsíroldékony anyag, vagyis a legtöbb vitaminnal ellentétben túladagolható, de azért ez nem egyszerű feladat, főleg, ha azt is szem előtt tartjuk, hogy alapvetően hiányállapotból kell visszatölteni a D-vitamint.

Amennyiben a termékenység visszaszerzése a cél, akkor kifejezetten férfivitamin formájában ajánlott pótolni. Ehhez mindenképpen fontos, hogy a D-vitamin D3 formában legyen jelen, hiszen így jelentősen könnyebben hasznosítja a szervezet. Mivel a kalcium a D-vitamin beépülését segíti, így lehetőség szerint ezt is tartalmazza a készítmény, ahogyan magnéziumot és B6-vitamint is. Ezen felül érdemes arra is figyelni, hogy a lehető legtöbb anyag szerves kötési formában legyen jelen (-citrátok; -glükonátok), mivel így a hasznosulásuk akár 80 százalékkal is jobb lehet.

Nyáron elég a napsütés?

Adódik a kérdés, hogy vajon a D-vitamin pótlására nyáron is szükség van-e, amikor a karunkat, lábunkat elég sok napsütés éri. Igaz, hogy alapvetően 20 perc napsütés is elegendő lenne a napi D-vitamin termelés biztosításához, de a napsugarak beesési szöge, a napvédő krémek és egy sor más tényező is erősen befolyásolja a termelést. Emellett azzal is érdemes számolni, hogy a felhasználás is fokozott, köszönhetően a környezeti ártalmaknak, mint a zaj vagy éppen a légszennyezettség. Vagyis a válasz: igen. A D-vitamin pótlására nyáron is szükség lehet!  

A termékenységgel és a helyes étrenddel kapcsolatban adott hasznos tanácsokat dietetikus szakértőnk alábbi cikkünkben.

A kávé és a termékenység összefüggéseivel pedig az alábbi cikkünkben foglalkozunk bővebben.