Kutatások igazolják, hogy a sok kávé nincs jó hatással a férfiak termékenységére. Már napi két vagy több csésze erős kávé radikálisan csökkentheti a férfiak esélyét a gyermeknemzésre a bostoni Massachusetts Általános Kórház kutatói szerint. A tudósok a kórház mesterséges megtermékenyítési programjában részt vevő 105 férfi esetét vizsgálták, akiknek átlagéletkora 37 év volt. A tanulmányt a Reprodukciós Orvostudomány Amerikai Társaságának éves hawaii találkozóján ismertették.

A kutatás szerint azoknak a férfiaknak van a legkevesebb esélyük az apává válásra mesterséges megtermékenyítés útján, akik 265 mg vagy ennél is több koffeint fogyasztanak naponta. Egy adag eszpresszó kávé nagyjából 100 mg koffeint tartalmaz.

Hol van a hiba?

Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember felidézi, hogy a kutatások szerint a koffein nem okoz sem mennyiségi, sem alaki, sem mozgásbeli eltérést a spermiumok esetében, ennek ellenére képes rontani a termékenységet. Hogyan lehetséges ez?

A probléma a spermiumok minősége, amely sokszor kevesebb hangsúlyt kap, mint a mennyiségi kérdés. A minőségi romlás ugyanis hatással van a sikeres fogantatás létrejöttére is, mégpedig jelentősen visszavetheti azt. A szakember hangsúlyozza, hogy ha a fogantatás létrejön egy rosszabb minőségű spermiummal, jelentősen megnő a vetélés, a koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélye.

Kóla, tea, csokoládé  

Egy, a Nutrition Journal szakportálon közzétett, 20 000 férfi adatait tartalmazó kutatás pedig arról számolt be, hogy a kávét fogyasztó férfiak körében magasabb tesztoszteron- és SHBG- (nemi hormon kötő globulin) szintek mutathatók ki.

Mindemellett a koffein feltehetően befolyásolhatja az úgynevezett Sertoli sejtek anyagcseréjét is, amely nemzőképességi problémákhoz vezethet. A koffeinbevitel és a kólatartalmú italok fogyasztása mellett kimutatható az ondó mennyiségének és koncentrációjának csökkenése. Fontos felfedezés volt, hogy jelentős koffeinfogyasztás mellett gyakoribb lett a spermiumok kromoszómaszámcsökkenése és DNS törése. Kimutatták, hogy túlzott koffeinfogyasztás mellett a teherbeesésig eltelt időtartam is hosszabb lett. Kis vagy mérsékelt dózisban fogyasztott koffein esetében ugyanakkor nem találtak a férfiak nemzőképességét befolyásoló összefüggést.  

Figyelem! A koffein a teában is nagyobb mennyiségben van jelen, de a kólatartalmú üdítőitalokban, energiaitalokban is megtalálható, ahogyan a csokoládéban is.  A jó hír viszont, hogy nem kell teljesen elhagyni ezeket az élvezeti termékeket, csak nem szabad túlzásba esni és ésszerű keretek között kell őket fogyasztani. 

A termékenységgel és a helyes étrenddel kapcsolatban adott hasznos tanácsokat dietetikus szakértőnk alábbi cikkünkben.