1. Szánjunk a szokásosnál pár perccel többet az ébresztésre! Feküdjünk a gyermek mellé, meséljünk az előttünk álló napról, „csináljunk kedvet” a fölkeléshez! Ha jól esik, kapcsoljunk lendületes, kedvenc zenét! Nézzünk ki együtt az ablakon, hol kelt föl a Nap, látszik-e még a Hold, és beszéljük meg, hogy ez nem véletlen: ebben az évszakban így szokott lenni. Máris indulnak a kis fejekben gondolatok, kérdések, és elterelődik a figyelem az álmosságról, az unalmas öltözködésről.

2. A fáradt reggelik nehezen tudnak gyorsak lenni, ezt ne is várjuk el a kicsiktől! Ez nem az a helyzet, amikor nevelnünk kell! Könnyű, finom, gyorsan lecsúszó, de tápláló falatokat tegyünk a gyerekek elé, és lehetőleg vidám dolgokról beszélgessünk. Ilyenkor mindenkinek szüksége van egy kis biztatásra: dicsérjük meg a kicsi haját, ruháját, és „irigykedjünk”, hogy milyen csodás napja lesz!

3. A fogmosás a nap egyik legunalmasabb része a gyermekek számára. De nem lesz az, ha a mosdó mellé kifüggesztünk egy fekete papírból kivágott hatalmas fogat, és mellé fehér öntapadós füzetcímkéből icipici darabkákat készítünk. Az alapos fogmosó minden alkalommal ráragaszthat egy fehér matricát a fekete fogra, az pedig néhány héten belül kifehéredik, megtisztul, éppúgy, mint ahogy fogmosáskor eltűnik a csúnya lepedék. De dramatizálhatjuk is a sikálást: „Menjetek innen, ti csúnya, gonosz manók! El akarjátok rontani a kisfiam/kislányom fogait! Ezt mi nem engedjük! Te is tűnj innen! Meg te is! – Jaj! Hagyjál, ne moss le! Itt akarok maradni! – Nem maradhatsz! Menj innen a rontó kalapácsoddal! Lesikálunk! …”

4. Oviba menni nem mindig könnyű. De ha az odaút közben állatos kitalálósat, szóláncot, barchobát játszunk, vagy figyeljük a fákat, madarakat, vidámmá válik az út. Ha nehezen megy az elválás, tegyünk fel olyan kérdéseket, amik elkalandoztatják a kicsi figyelmét. Például kérdezzük meg tőle, a két leggyorsabb állat közül melyik menjen érte délután: a gepárd vagy a vándorsólyom?

5. A délutáni játék után következik a vacsora. Az asztal átváltozhat sivatagi oázissá, ahol az utazók örülnek, hogy a hosszú, fárasztó út után végre ennivalót találnak – és ezt mind meg is eszik! Vagy tenger lesz a konyha, ahol ragadozó halak vagyunk, és a szendvics cápahússá, rákká, színes halakká változik. Használjuk ki az időt a családi beszélgetésre, kincses közös idő ez!

6. Az esti fürdés ne mindig gyors legyen! Néha kerítsünk időt és alkalmat a kényeztető, különleges hangulatú, komótos tisztálkodásra is. A sötét fürdőszobát világítsuk meg mécsesekkel, vagy rakjunk be nyugalmas zenét, vagy tegyünk kistányérba finom falatkákat a kád szélére - garantáltan nagy sikere lesz a fürdőzésnek!

7. Az esti mese a varázslat maga – sose maradjon el! Hatalmas lehetőség nekünk, szülőknek ez az alkalom a kapcsolatépítésre, közben a mese a gyermeket megnyugtatja, építheti, röpítheti, erőt adhat neki és önbizalmat. Sok-sok mesekönyvünk legyen otthon, hogy az adott naphoz, és a gyermek kedvéhez megfelelőt tudjunk választani.

8. További varázseszközök a puszi, a simogatás, az ölben ülés és a dicsérő szavak – ezek a nap folyamán bármikor hatásosak, és szerencsére korlátlanul mindenki rendelkezésére állnak. Nem kell velük spórolni!

(fotó: Förster Tamás, Shutterstock)