A vírus jelentette speciális körülmények ellenére 2020 második negyedévében 4546 Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) fogadott be az OTP Bank. Ezek összege 18,7 milliárd forint volt, a beérkezett kérelmek számában 81, míg összegében 84 százalékos volt a növekedés 2019 azonos időszakához képest - írta a tozsdeforum.hu.

Öt év, 222 milliárd forint

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. júliusi indulása óta több mint 62 ezer magyar családot segített otthoncéljai megvalósításában, a folyósított összeg pedig 222 milliárd forinthoz közelít. A feltételrendszer 2016. január 1-én életbe lépett módosítása óta – csaknem 21 ezer ügyfél nyújtott be kérelmet, jelentős többségük 3 százalékos kedvezményes lakáshitelt is igényelt. Mint ismert, a CSOK-ot új lakás vásárlására vagy építésére, használt lakás vásárlására, bővítésére lehet felhasználni. Meglévő gyermekeik után a házastársak, élettársak és egyedülálló szülők, valamint a gyermeket vállaló házaspárok is igényelhetik. A pontos támogatási összegeket az alábbi táblázatok tartalmazzák.

Meghaladta a 40 százalékot a falusi CSOK-ot igénylők aránya

Az OTP Bank friss adatai szerint 2020 második negyedévében a CSOK-ot kérelmezők 44 százaléka igényelt falusi CSOK-ot. A tavaly júliustól elérhető konstrukció használt lakás és ház vásárlására és korszerűsítésére és/vagy bővítésére, valamint a meglévő ingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére használható fel tanyán, birtokközponton vagy preferált kistelepüléseken. Egy gyermek után 600 ezer, kettő után 2,6, három vagy több után maximum 10 millió forint vehető fel. A Falusi CSOK-nál megkötés, hogy a támogatás legfeljebb fele költhető el a vásárlásra, a fennmaradó részt a lakás bővítésére, korszerűsítésére kell fordítani. Meglévő lakás vagy ház bővítésére, korszerűsítésére egy gyermek után 300 ezer, kettő után 1,3, három vagy több után 5 millió forint falusi CSOK igényelhető.

(fotó: Shutterstock)