Miért rendetlen valaki? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Miért rendetlen valaki?

csalad.hu
2020. dec. 17. 15:00
Párkapcsolat

A Mi kis családunk sorozat legújabb részének főszereplői, Boglárka és András megtalálták azt a hivatást, életmódot, ami lehetővé teszi számukra az önmegvalósítást egyénileg és családi szinten is. Lélektani értelemben számukra ez nagyon fontos erőforrás – véli Kozma-Vízkeleti Dániel családterapeuta. Ugyanakkor meglátása szerint azt is izgalmas látni szakemberként, hogy hányféle korrigálandó elakadás lehet egy család életében a sok jól működő dolog mellett.

Sok családban van rendet szerető és rendetlen ember is, nincs ez másként a Horváth családban sem.

– A rendes és a rendetlen családtagok kölcsönösen teszik egymás számára lehetővé, hogy betöltsék a szerepüket. A rendet szerető embernek nagyon fontos, hogy a rendetlennel szemben nagyon rendesként határozhatja meg saját magát. Ez pedig egy jutalmazó helyzet lehet azzal együtt, hogy nagyon bosszantó is – fogalmazott Kozma-Vízkeleti Dániel.

Hozzátette, hogy a rend és a rendetlenség akár a figyelem elnyerésének egy módjává is válhat.

– Ha valaki úgy érzi, hogy a családban kevesebb figyelmet kap, mint amire szüksége lenne, akkor ezért megdolgozhat eredményekkel, sikereket érhet el. Ám ha mindezekkel sem sikerül azt a figyelmet vagy elismerést megkapnia, amit szeretne, akkor olykor a figyelem elnyerésének destruktív útjait is választhatja – fejtette ki a családterapeuta.

A szakértő szerint nagyon fontos előrelépés annak a megtapasztalása, hogy nem kell mindennek, amitől most szenvednek, ami most bosszantja őket, úgy maradnia, ahogy eddig volt. Azt gondolhatják, hogy mivel a forgatás apropóján a fordított napon kipróbálták, hogy milyen másként intézni a dolgokat, és mindez működött, máskor is megtehetik ugyanezt.

Kozma-Vízkeleti Dániel úgy látja, hogy András őrzi a saját magában élő belső gyermeket. – Ez az önfeledtség, az élmények, a felszabadultság, a kreativitás forrása. Egy házasságban azonban nem szerencsés, ha az egyik fél a másik gyermekének pozícionálja magát. Ez ugyanis nem egyenrangú kapcsolatot teremt – hívta fel a figyelmet a szakember.

A műsor végén azonban olyan helyzetben is kipróbálhatja magát Boglárka és András, ahol egyenrangú társai egymásnak, így áll helyre az egyensúly, amely a családi működés egyik legfontosabb mértéke a családterapeuta szerint.