Mind több kétségbeesett szülő keresi fel az intézetet. Mi a baj?

– Évek óta folyamatosan emelkedik az evészavaros, anorexiás fiatalok száma, az utóbbi időszakban egyre gyakrabban érkeznek új megkeresések.

Valóban több lett az anorexiás fiatal, vagy inkább arról van szó, hogy a karantén miatt jobban a szülők szeme előtt vannak?

– Nyilván jobban szem előtt vannak, szerencsére ezért is jutnak el többen orvoshoz. Az anorexia nervosabio-pszicho-szociális okokra visszavezethető súlyos betegség. Az érintettekre az erős kontrolligény, perfekcionizmus, egyúttal rendkívül rossz önértékelés jellemző. Amíg ezek a fiatalok iskolába, sportolni jártak, kiteljesedtek abban, amiben ők jók. Jellemző rájuk, hogy elégedetlenek a kinézetükkel. Az iskolában nézegetik, méregetik egymást a lányok, már kiskamasz korban téma lesz egymás között a testsúly. A médiából is ömlik rájuk, hogy a vékonyság az igazi siker, boldogság. Míg korábban inkább a lányok betegsége volt, ma már több fiú is küzd a kóros soványsággal. Mostanság a fiúideál már nem a kisportolt, izmos alak, hanem a szálkás, vagy akár a betegesen vékony férfi. A rendszeres mozgás hiányát egészségesnek tartott étkezéssel és fárasztó testgyakorlásokkal próbálják ellensúlyozni. A testük feletti kontroll erőt és sikert ad nekik. Szinte észrevétlenül vesztik el a realitásérzéküket.

Talán nincs olyan kamasz lány, aki elégedett lenne a súlyával. Felnőtt korban sincs ez másképp, egy-két fogyókúrás trükkről, intenzívebb mozgásról sokan tudnának mesélni. Ha lekerül néhány kiló, akkor az örömöt okoz. Hol válik el az anorexia az egészséges testkontrolltól?

– Ha valaki a korának és a magasságának megfelelő súlyból kezd fogyni, az nem jó. Az egészséges táplálkozás nem állhat csak zöldségből és gyümölcsből. Az evészavar az arra hajlamos fiataloknál alakul ki. Jellemző rájuk, hogy már nagyon kicsi korukban, akár az óvodában sem tudnak könnyen kapcsolatot teremteni kortársaikkal. Már ekkor gyengének, csúnyának érezték magukat. A szülők, tanárok, kortársak negatív visszajelzéseit az átlagnál jobban a lelkükre vették. Ez az érzés kamaszkorban felerősödik.

Melyek az anorexia tünetei?

– Súlyos, krónikus betegségről beszélünk, tehát az első tünetek megjelenésének komoly előélete van. A nemzetközi szakirodalom szerint agyi hormonális és strukturális eltérések is mutatkoznak. Anorexiánál testképzavar, az étkezéssel kapcsolatban folyamatos bűntudat, zsírfóbia, a gondolkodás komoly zavara áll fenn. Az egyik legfélelmetesebb élményem az volt, amikor a rendelőben egy fiatal lány azért nem nyúlt az édesanyja kezéhez, mert az valamilyen kézápolóval volt bekenve. A lány úgy gondolta, hogy ha megérinti az anyukája kezét, akkor a zsír átmegy az ő testébe, és attól majd hízik.

Gyanúra ad okot, amikor a fiatal teljesen elhagyja a szénhidrátot, a zsírt és rohamosan fogyni kezd. Az egész viselkedése megváltozik, ingerlékennyé, feszültté válik, a szegényes kortárskapcsolata tovább szűkül, lányok esetében elmarad a menstruáció., Egy anorexiás mindig rosszkedvű, depressziós.

Mit esznek?

– A legtöbben egész nap egyetlen sima joghurtot és egy almát. Van, aki más módszert alkalmaz, de ami biztos, hogy csak zöldséget és gyümölcsöt vesznek magukhoz, húst legfeljebb párolva. Szénhidrátot, zsírt egyáltalán nem esznek, tiltólistás a kenyér, a vaj, a rizs, a krumpli, bármilyen zsiradék, olajos magvak. Emellett jellemző rájuk a különlegesség iránti vágy, szívesebben fogyasztanak olyan gyümölcsöket és zöldségeket, ami nem szezonális. Télen epret, szedret, feketeribizlit, kökényt. A szülők ezt az igényüket ki is szolgálják, örülve annak, hogy a gyermekük végre megkívánt valamit. Volt olyan fiatal, aki csak a Svédországból hozatott vörös lazacot volt hajlandó fogyasztani. Az éhséget legyőzve, a folyamatos fogyásban olyan erőt, magabiztosságot élnek meg, amit korábban, bármilyen kimagaslóan teljesítettek is, soha nem éreztek.

A kóros soványság mellett hogyan hat a szervezetre a betegség?

– Ha korai korban indul és hosszan tart, leállhat a növekedés, komoly csontkárosodás jelentkezhet, hullhat a hajuk, vérszegények lesznek, a szívfrekvenciájuk lelassul, a menstruáció megszűnik, a szervezet tartalékra kapcsol.

"Mire a család számára is egyértelmű, hogy baj van, sokszor fél, vagy akár egy év is eltelt már."

Megelőzhető a baj? Jobb a gyógyulás esélye, ha a szülő időben észreveszi a változást? Egyáltalán, mikor van még időben?

– Mire a család számára is egyértelmű, hogy baj van, sokszor fél, vagy akár egy év is eltelt már. A fiatal szervezet rendkívül rugalmas, így egy anorexiásnál sokáig nincs teljesítményromlás, a laborértékek is sokáig egészen elfogadhatóak. Ha sportoló, akár még versenyeket is nyerhet az első időszakban. A betegség elején sokszor még erősebbnek is érzik magukat, mint korábban. Volt olyan betegünk, aki akkor jelentkezett, amikor már nem bírta a napi 15 kilométeres futást. Mire ide eljutott, már 15 kilóval volt a normál súlya alatt. A család előtt ügyesen titkolják a nemevést, gyakran nagy, bő ruhát hordanak, így álcázzák a soványságukat.

Az nem is fontos nekik, hogy megmutassák, milyen vékonyak?

– Nem ám. Az anorexiás soha nem másnak akar tetszeni, csak magának.

Kitől kérjen segítséget a család?

– Ez nem könnyű kérdés. A családorvosok gyakran szervi bajra gyanakodnak, és elindul a kivizsgálássorozat. Ha elmarad a menstruáció, akkor nőgyógyászhoz kerül a fiatal, vagy endokrinológusok keresik az okokat. Egyik páciensem egy évig szomatikus osztályon feküdt és a létező összes testi vizsgálatot elvégezték nála. Gyakran a szakemberek sem hisznek abban, hogy a kóros soványság mögött nem organikus, hanem pszichés ok áll.

Önök pedig versenyt futnak az idővel.

– Vannak bejárós betegeink, de sokszor olyan súlyos testi állapotban kerülnek hozzánk, hogy a kórházi kezelésük is indokolt, van, aki szondára kerül. Ez már az életmentés része. Ilyenkor egyetlen cél van, az életben tartás addig, amíg nem hajlandó valamennyire önállóan enni. Nem tudni, mikor lesz vége, vége lesz-e egyáltalán a betegségnek. Aki gyógyultan vagy tünetmentesen visszajön hozzám, attól mindig megkérdezem, mi volt, ami segített elengedni az anorexiát. Általában nem tudják pontosan megfogalmazni. Volt egy fiú, aki azt mondta, neki az adta meg a lökést, amikor szembesült vele, hogy az 5 évvel fiatalabb húga 10 kilóval volt több, mint ő. Egy másik gyerek azt mondta, már mindent kijátszott, mindenkinek hazudott, ennél már nincs lejjebb. Amit itt lát, egy többszázezer forintos mérleg, nekik a 10 dekagrammok is számítanak. Gyakran próbálnak súlyméréskor csalni, sok vizet isznak előtte, hogy az többet mutasson, egymásnak adnak trükköket, hogyan csaphatnak be minket. A terápia alapja a nemzetközi szakirodalom szerint is a családterápia, de emellett komplex team munka, szomatikus orvos, pszichiáter, pszichológus segítsége szükséges. Jó, ha a kezelést kiegészítik nonverbális terápiák, például művészetterápia, zene- és mozgásterápia, pszichodráma. A kezelésük tehát komplex. Nagyon szerethetőek, de sokszor kifejezetten ellenségesek kezelőikkel, szüleikkel.

"Fontos, hogy minden napot újrakezdjünk, felemeljük tekintetünket a földről."

Mennyi idő alatt lehet meggyógyulni?

– Hónapokba, de előfordul, hogy évekbe telik. Vannak krónikus anorexiások, és sajnos vannak olyanok is, akiken nem lehet segíteni. Ám ha elindul a gyógyulás, a fiatalnak megváltozik a szeme, még csontsovány, de élni kezd a tekintete. A bizonytalanság, félelem minden kóros pszichés állapotú betegnek nehéz. Rendkívül nagy a túlterheltség a gyermek- és felnőtt pszichiátriákon. Az online terápia segítség, de sok esetben nem helyettesíti a személyes találkozást.

Árad önből a nyugalom, pedig egymásnak adják a kilincset a szülők.

– Sokat tanulok a gyerekektől, bizalmuk megtiszteltetés, hogy részesei lehetünk életüknek, szenvedéseiknek. Fontos, hogy minden napot újrakezdjünk, felemeljük tekintetünket a földről.

(illusztráció: Shutterstock)

Kapcsolódó cikkek: