– A babának nagyon jót tesz, ha születésétől kezdve sokat beszélünk hozzá. Akár mondókát vagy verset mondunk, vagy énekelünk egy kicsit, de olvashatunk is neki. A gyermek megjegyzi a hanglejtésünket, megérti, ha nyugodtak vagy izgatottak vagyunk, tanulja az érzelmeket, figyeli a mimikákat. Tehát neki ez tanulási lehetőség – magyarázta Vida Ágnes gyermekpszichológus a hirado.hu-nak.

A könyvek megszerettetését nem lehet elég korán elkezdeni. Az erős kontúrokkal rajzolt képes könyvekkel már a pici babák is szívesen ismerkednek. Fél éves kor után el lehet kezdeni néha mesekönyvet nézegetni, megbeszélni, hogy melyik képen mi van. Még nem feltétlenül a szöveget kell olvasni, de beszélgethetünk róla – folytatta Vida Ágnes.

Óvodás korban jöhetnek a hagyományos mesék, amelyek a fantázia és érzelmek világába repítenek. Ebben a korban tanulják meg az érzelmeket kezelni: rengeteg olyan érzelmet megismernek, mint például az önuralom, a düh, az indulat, a harag, a megbocsátás érzése vagy a kételkedés. Ezek a mesék mind erről szólnak – mondta Vida Ágnes.

A közös meseolvasás rendkívül hasznos, hiszen fejlődik a kicsik nyelvi készsége, szókincse, érzelmi intelligenciája, memóriája és képzelőereje, ráadásul egy életre szóló ajándékkal, az olvasás szeretetével gazdagodnak.