Mégsem járhat mezítláb - gyermekcipő választási kisokos - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Mégsem járhat mezítláb - gyermekcipő választási kisokos

napidoktor.hu
2019. ápr. 23. 5:00
Kisgyermeket nevelünk

A lábbeli öltözékünk talán legfontosabb darabja, és – bár ez sem elhanyagolható szempont – nem csak szépnek kell lennie. Hiszen ha kényelmetlen, az az egész napunkat elronthatja, hosszútávon pedig még ortopédiai elváltozásokat is okozhat. Fokozottan igaz ez a gyermekekre.

Nem könnyű annak a szülőnek, aki cipőt szeretne venni a gyermekének. A boltok polcai tele vannak, az egyik drága, a másik cuki, a harmadikon pedig a kedvenc mesehős díszeleg. A legjobb választáshoz a napidoktor.hu gyűjtötte össze a legfontosabb szempontokat.


Milyen a jó gyerekcipő?

Kényelmes, viselője jól érzi magát benne, és biztonságosan mozoghat, futhat, ugrándozhat. Jól tartja a lábfejet és a bokát, belső része magas és széles, így jól elférnek benne a lábujjak is, és sehol sem nyom. Talpa rugalmas, a sarokrész zárt és erős (hogy egyáltalán ne mozduljon el a boka), jól szellőzik.

Ami biztosan nem jó:

A teljesen lapos és merev talp, illetve az, ha nem megfelelő méretű, és lötyög. Ne vegyünk egy mérettel nagyobb cipőt azzal a felkiáltással, hogy „majd belenő”, mert a túl nagy lábbeli kényelmetlen és balesetveszélyes lehet! Négyéves korig évente két méretet is nő a gyermekek lába, ezért jó, ha rendszeresen ellenőrizzük, nem nőtte-e ki az aktuális lábbeliket. Nem ajánlott a műanyag, műbőr, amibe beleizzad a csöppségek lába, jobb a valódi bőrből készült cipő. Ami a „fűzős vagy tépőzáras” dilemmát illeti: ez is, az is megfelelhet, a lényeg, hogy jól illeszkedjen a viselőjére, ami mindkettő esetében megvalósulhat.

Supinált – mi is az?

Gyakran hallani, hogy a supinált gyerekcipő a legjobb, vagy egyenesen az egyetlen jó választás. Ez részben igaz. Különlegessége, hogy mivel a sarokrész kifelé döntött, elősegíti a helyes lábtartást, vagyis nem engedi, hogy a boka befelé dőljön, ami a gyermekeknél gyakran előfordul. Valóban nagyon jó választás, kényelmes, és jó minősége miatt tartós is, ezért ha ilyet veszünk, nem foghatunk mellé.

A supinált cipő jó alternatívája lehet az olyan termék, amelynek belső oldalán emelő van, azaz egy kis dombocska látható, kitapintható ott, ahová a talp belső része kerül. A gyermekek hosszboltozata eredetileg lapos. Sok szülő megijed amiatt, hogy lúdtalpasnak találja gyermeke lábát, de lábboltozat a felegyenesedés, állás során, a járás megtanulásával alakul ki, ahogyan izmosodik a talp, ezt támasztja alá az ilyen lábbeli.

Ne a cipőn spóroljunk!

A jó cipő általában nem olcsó, ami érthető, hiszen drága anyagokból, szakértelemmel, odafigyeléssel készült. De sokkal jobban járunk, ha nem a mesefigurák után járó jogdíjra vagy a trendi, de nem profi márkára költünk. Egy valóban jó minőségű gyermekcipőt egyetlen gyermek általában nem képes elhordani, hiszen általában csak néhány hónapig jó a lábára, azután kinövi. Az ilyen cipőt nyugodtan megtarthatjuk, és továbbadhatjuk a kisebb testvérnek, rokonnak, barátnak. Igaz, hogy minden gyermekláb más, de a könnyű és kicsi lábak minimálisan deformálják a cipőt, aminek nincs jelentősége. Ezért sem érdemes spórolni a minőségen.

A legfontosabb, hogy mindent megtegyünk szülőként, hogy gyermekünk egészséges lábakon járhasson, ezért fontos a minőségi, anatómiailag megfelelő kialakítású cipő már a legkisebbeknek is.