– Mi az Ökumenikus Segélyszervezetnél az elmúlt lassan 30 évben sokszor megtapasztaltuk, hogy ha baj van, a magyarok össze tudnak fogni és oda tudnak állni a bajba jutottak mellé – hangsúlyozta Gáncs Kristóf.

A kommunikációs igazgató példaként említette az árvizeket, a vörösiszap-katasztrófát és a külföldi tragikus eseményeket. – Az idei év abban különbözik, hogy most nem egy kisebb csoport került bajba és a többségi társadalom tud melléjük állni, hanem egy kicsit mindenki úgy érezheti, hogy ő maga is bajban van.

Adományozókból sokan hirtelen a támogatotti oldalra kerültek és megjelentek az Ökumenikus Segélyszervezet látókörében. – Persze mindenkinek más mértékű a vesztesége, van, akinek csak a nyaralása hiúsult meg, de más családok az összes megélhetésüket elvesztették. Ezt jól jellemzi, hogy míg a tavalyi évben összesen 40 ezer segélykérés érkezett, idén már közel 70 ezer. A kis összegű adományok a 1353-as adományvonalon egyelőre a korábbi évekhez hasonlóan érkeznek, de mérleget arról, hogy az emberek ebben a helyzetben mennyire lesznek adományozók, majd csak az év végén tudunk vonni.

A segélykérés nem csak anyagiakat, természetbeni rászorultságot jelenthet. A karantén azt is megmutatta, hogy sokan az emberi kapcsolatokban szenvednek hiányt, távol vannak a szeretett családtagok, a barátok. Ennek egyik jelképe lehet az Ökumenikus Segélyszervezet által elindított Szívposta.

– Az országos adventi pénzadománygyűjtés idén 25 éves – folytatja Gáncs Kristóf. – Ez alatt az idő alatt mi nagyon sok kis saját hagyományt kialakítottunk, például ismert emberekkel, önkénteseinkkel minden évben összejövünk, mézeskalácsokat készítünk, majd ezeket adományozóinknak adjuk köszönetként. Mézeskalácsszív sütöde is működik rendszeresen az adománypontokon. Sajnos idén egyiket sem tudtuk megszervezni, az önkénteseinek is „home office”-ban készítették a mézeskalácsszíveket. Ezért is indítottuk el a Szívposta kezdeményezést. Ha valaki az adventben segíti az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját, mi cserébe egyedi mézeskalácsszívet küldünk annak, akit idén nem tud személyesen megajándékozni. A Szívpostával egyszerre küldhetünk különleges kis karácsonyi ajándékot a szeretteiknek, akikkel most nem tudunk találkozni, és segíthetünk a rászoruló családoknak.A pénzadomány mindig a leghasznosabb, mert abból a segélyszervezet pontosan azt tudja megvásárolni, ami a legszükségesebb a rászorulóknak, legyen szó akár egy intézmény, vagy egész éves segélyprogramok támogatásáról. Gáncs Kristóf azt is hangsúlyozza, hogy az országos adventi pénzadománygyűjtés elsősorban nem a látványos ünnepi segélyakciókról szól. – Az ünnepi időszakban nagyjából 10-15 százalékát szoktuk az ilyenkor érkező adományoknak felhasználni. 27 intézményünk van, amelyeknek működniük kell egész évben, ráadásul most ezek is nehéz körülmények között vannak, sok extra kiadással. Ugyanakkor kapunk olyan felajánlásokat is, vállalatoktól elsősorban, amelyeket jól tudunk használni, például tartós élelmiszereket, vagy akár a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket. Sok ilyen csomagot juttatunk el a napokban családokhoz, fertőtlenítőszerekkel, maszkokkal, hiszen ez is most egy jelentős kiadás minden családban.

Az Ökumenikus Segélyszervezet igyekszik az adventi reflektorfényt jól használni és nem látványos karácsonyi akciókra elkölteni a pénzt, hiszen segítségnyújtásra ugyanúgy szükség van februárban és júniusban is. – A járványhelyzetben különösen fontos, hogy ne engedjük el a rászorulók kezét, de igyekszünk azért sok ezer családnak szebbé tenné a karácsonyát is.


(Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet)