– 2019-ben is már nagyon nagy siker volt az erdei vándortábor, hét túraútvonalon négyezer diák táboroztatását végezte el a hét állami erdőgazdaság. Idén január 27-én fog megnyílni az ez évi jelentkezési lehetőség – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az M1 Család 20 című műsorában.

– A gyermekeink nagy része egy virtuális világban él, fantasztikus jó játékokat tudnak találni a számítógépen, telefonokon, és az a helyzet, hogy ezzel versenyképes alternatívát kell nyújtani. Ha azt mondjuk, hogy ne játsszál, az nem elég – hangsúlyozta Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Tartalmas szünidei programok

A táborozók nagyon jól érzik magukat biciklizés, evezés közben, fantasztikus élményhez jutnak, miközben kirándulnak, vagy küzdenek az elemekkel, a nagy meleggel, vagy éppen az esővel.

– Volt olyan helyzet, én is voltam olyan szituációban kis csapatommal, amikor vízi vándortáboron voltam, hogy két szakasz közepén ránk szakadt az ég. De nagy élmény volt utána, hogy abszolút jól viselték a gyerekek, sőt, büszkén mesélték utána este, amikor vacsoráztunk, illetve amikor mentek haza, elégedettek lehettek, hogy olyan körülmények között is helyt tudtak állni – idézte fel emlékeit Storcz Botond, a kajak-kenu szövetségi kapitány.

A vándortáborok lehetőséget kínálnak a gyermekeknek, hogy tartalmasan töltsék a nyári szünidőt, élményeket szerezzenek, illetve megismerjék hazánk élővilágát.

Minimális az ökológiai lábnyom

A vándortáborok ökológiai lábnyoma minimális: a szervezők az étkeztetésnél újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagokat használnak, felhívják a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint a tudatos energia- és vízhasználatra is.

A vándortáborok nagyszerű közösségi élményt nyújtanak. A táborozó gyermekek sportosan, egészségesen élnek, közelebb kerülnek a hazájukhoz, tanáraikhoz és egymáshoz. Ez egy igazán univerzális programsorozat.

A táborok egységesen 28 ezer forintba kerülnek, amely minden költséget tartalmaz, a szállás és az étkezés mellett például a belépőket, a bringások esetében a kerékpárok, sisakok, a láthatósági mellény használatát, a vízi vándoroknak pedig a hajót és a mentőmellényt is. A turnusokat vezető pedagógusok pedig 100 ezer forintos díjazásban részesülnek.

(fotó: Shutterstock)