A legutóbbi tanúsítási folyamat során Családbarát Hely minősítést kapott a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. A Családbarát Magyarország Központ által adományozott tanúsító védjegy kifejezi a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét. A Családbarát Hely tanúsító védjegyre Magyarország egész területéről pályázhatnak mikro-, kis-, közép és nagyvállalatok, melyek tartozhatnak a verseny-, köz- és a nonprofit szektorba, illetve lehetnek civil szervezetek és közintézmények egyaránt.

Keresni kell az egyensúlyt

– Hosszú közös munka eredménye, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. gazdasági társaságként működő eredményorientált vállalkozás gondolatisága mellett egy társadalmi felelősséggel rendelkező kultúra- és értékteremtő közösséggé is vált – mondta el Dr. Simon Attila vezérigazgató. – Így számunkra és személyesen számomra is teljesen természetes volt, hogy a koronavírus okozta világméretű egészségügyi és gazdasági krízis ellenére minden munkavállalónak fenntartottuk a munkahelyét, senkit nem bocsátottunk el és minden munkavállaló folyamatosan megkapta a teljes munkabérét. Emellett természetesen kiemelt figyelmet fordítottunk a munkavállalók egészségének védelmére és megőrzésére.

– A családbarát munkahely nekem azt jelenti, hogy úgy alakítjuk ki a munkakörülményeket és a munkafeltételeket, hogy azok elősegítsék a munka és magánélet összeegyeztethetőségét, biztosítsák a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását – erősítette meg a vezérigazgató. – Fontosnak tartom, hogy odafigyeljünk munkavállalóink magánéletének zavartalanságára, hiszen azt tapasztalom, hogy ha belső harmóniában vannak munkahelyükön és nyugodtak a családi életük vonatkozásában, akkor ez pozitívan hat a munkahelyi teljesítményükre és viselkedésükre is. Tudom, saját magam is megtapasztaltam, hogy feszült légkörben nem lehet értékteremtő munkát végezni, a kiegyensúlyozott munkateljesítményhez a magánélet nyugalma elengedhetetlen.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. 650 fős létszámának csaknem 80 százaléka hölgy. A porcelánfestéshez szükséges türelem, harmóniára való törekvés, precizitás olyan erősségek, amelyekben a hölgyek erősek, így a munka jellege kifejezetten a női munkavállalók számára vonzó. Ennek tükrében még inkább érthető, miért méltán népszerűek a vállalat családbarát intézkedései a dolgozók körében. Az egyműszakos munkarend, a munkaidő magáncélból történő megszakítása és a kötetlen, rugalmas időbeosztás is elismerést vált ki a munkavállalókból.Át kellett lépni a megszokott kereteket

– A családbarát munkahely elismerés megerősít bennünket abban, hogy humánpolitikánk jó úton halad, hogy a családbarát rendszerünk kimagasló nemcsak a régióban, de országosan is – folytatta a vállalatvezető. – Az elismerés megmutatja, hogy ami nálunk természetes a magánélet és munkahelyi élet egyensúlyának fenntartása érdekében, az más munkáltatónál nem a mindennapok része. E szemlélet meghonosítása és a családbarát munkakörülmények kialakítása sok közös gondolkodással, munkával jár, kell hozzá kitartás, elkötelezettség. Szerencsére termelési vezetőink felismerték és én is szem előtt tartom, hogy a termékeink porcelánmanufaktúrák között is élenjáró minősége igen is szoros összefüggésben van a humán intézkedéseinkkel.

Herenden tényleg sajátos légkör fogadja a munkavállalókat: a rendszeresen megszervezett nyílt napon a családtagok is bepillantást nyerhetnek a manufaktúrában folyó munkába, a dolgozók karácsonykor vacsorával egybekötött színházi előadással ünnepelnek, a munkavállalók gyermekének születésekor kiteszik a babazászlót, gratuláló lapot küldenek a családnak, a nagyobb gyermekeket táborokkal várják, illetve nagy segítség az iskolaszünetek időpontjaihoz rugalmasan illeszthető szabadság is.– Családbarát munkahelyünk rugalmasságot biztosít a hölgyeknek, hogy a munka-magánélet egyensúlyát valóban meg tudják élni – mutatott rá Dr. Simon Attila. – Hosszútávon gyümölcsöző együttműködés munkáltató és munkavállaló között szerintem csak akkor lehetséges, ha megfelelő a munka-magánélet egyensúlya. Herenden a munkavállalóinknak lehetőségük van arra, hogy szükség esetén a munkaidő alatt néhány órára elhagyják munkahelyüket. Akár egészségügyi vizsgálat, hivatali ügyintézés, vagy betegápolás céljából. A távollét idejét a munkaidőkereten belül akár előre, akár utólag is ledolgozhatják. Ezáltal nem kényszerülnek minden esetben szabadságot kivenni ügyeik intézésére, szabadságukat ténylegesen pihenéssel, rekreációval tölthetik.

– A szolidaritás érzését lehet megélni, amikor azt látjuk, hogy a munkatársainknak is jó megérkezni ide, és ahol minden munkavállaló azt tapasztalja, hogy a munkáltató nem ellenük, hanem értük és velük egy érdekközösségben van – osztotta meg célkitűzését a vezérigazgató, aki néhány példán keresztül is szemléltette a mindennapokban jelentkező kihívásokat.

– Munkavállalóink többször kerestek meg engem azzal, hogy párjuk munkaidőbeosztása miatt megoldhatatlan problémát okoz számukra kiskorú gyermekük iskolába vagy óvodába vitele és onnan történő hazahozatala. Vagy délutánonként szükséges, hogy együtt tanuljanak a gyermekükkel. Különösen a pandémia alatt bevezetett online oktatás során jelentkezett ez az igény. Azáltal, hogy rugalmas munkarendet biztosítunk munkavállalóinknak, vagy kizárólag egyműszakos munkarendben foglalkoztatjuk őket, ezek a problémák áthidalhatóvá válnak, és képesek biztosítani a munka-magánélet egyensúlyát.

Csak úgy működik, ha figyelünk a jelzésekre

– Kollégáink azt is jelezték felém, hogy az idő előrehaladtával egészségük romlik, a lakó- és munkahelyüktől távoli orvos felkeresése nehézséget és munkavégzésből való kiesést okoz számukra. Ez egy határozott jelzés volt arra, hogy családbarát munkahelyként hangsúlyt kell fektetnünk a munkavállalók fizikai és mentális egészségének támogatására. Most már saját foglalkozás-egészségügyi szolgálatot működtetünk helyben, amikor lehetőség van rá nőgyógyászati és fogorvosi szakorvosi szolgáltatásokat biztosítunk, szemészeti és vastagbélrák szűrővizsgálatokat szervezünk, gerinctorna lehetőséget biztosítunk. Életkor szerinti kedvezményt adunk, amelynek keretében a csökkenő teljesítményt feljavítjuk egy szorzóval, így csökkenő teljesítmény ellenére is teljes bért fizetünk a teljesítményt vesztő munkavállalók számára. Az egészség megőrzését azzal is segítjük, hogy saját egészségpénztárt alapítottunk, amelynek működési költségeit a munkáltató finanszírozza, ezen keresztül a munkavállalók által igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat és a gyógyszertári költségeket a munkavállalóknak béren felül adott egészségpénztári juttatással a munkáltató állja – tette hozzá.A különleges válsághelyzetekre is találnak megoldást a vállalatnál, amely minden rászoruló kolléga számára megnyugtató megoldást kínál.

– Előfordul a munkatársakkal, hogy átmenetileg otthon nélkül maradnak. Fiatal munkakezdők, akik saját otthonnal még nem rendelkeznek, vagy otthont építő munkavállalók, akik már eladták a régi lakásukat, de az új otthonukba még nem tudnak beköltözni, vagy párjától különváló munkavállaló, aki átmenetileg lakás nélkül marad. Kifejezetten fontosnak tartottam, hogy számukra is megoldást nyújtsunk a Herend szállón szociális lakás igénybevételének a lehetőségével. Ezzel alapvető szociális védőhálót biztosítunk a munkavállalóinknak, akik ezáltal egy átmeneti krízishelyzetet gördülékenyen meg tudnak oldani – erősítette meg a vezérigazgató.

(fotó: Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.)