Az energiaszükségletünk másodpercenként változik. Ha fekszünk éjjel az ágyban, ha sportolunk, ha fizikai munkát végzünk, ha tanulunk, más és más a felhasználás mértéke. Az energiát a megevett tápanyagokból, a bevitt energiából nyeri a szervezet. Ha az elfogyasztott tápanyag energiája több, mint a szükségleteket fedező energia, akkor felbomlik az energia-egyensúly, növekedik a testtömeg, megkezdődik a hízás. Hasonlóan szétesik az energia-egyensúly, ha több a felhasznált, mint az elfogyasztott energia. Ekkor beindul a testtömeg-csökkenés, vagyis a fogyás.

Érdekes látni, hogy egy kisebb adag étel ledolgozása mennyi munkát igényel. Például, ha egy 60 kilogrammos nő lassan futva egy óra alatt megtesz 9 kilométert, akkor 60X9.5, vagyis 570 kalóriát éget el. Ez éppen egy tábla csokoládénak felel meg. Ha egy 70 kilogrammos férfi mellúszásban egy órát úszik faltól falig és megtesz 1200 métert, 70X4,4, azaz 308 kalóriát használ fel, ez éppen egy sajtos hamburger kalóriaértéke. De az ebéd ledolgozása sem egyszerű feladat, mutatunk néhány példát:

- Kalóriabevitel: zöldségleves, csirkemáj roston, főtt burgonya, káposztasaláta - 385 kcal. Kalóriafelhasználás: 56 kg-os személy 2 órán át pihenő nélkül takarít.

- Kalóriabevitel: 2 dl 100 százalékos gyümölcslé, párolt tonhal, fokhagymás répa - 410 kcal. Kalóriafelhasználás: 90 kg-os személy 1 órán át asztaliteniszezik.

- Kalóriabevitel: Gombapörkölt, főtt tészta, káposztasaláta - 412 kcal.

Kalóriafelhasználás: 55 kg-os személy 2 órán át gyalogol 6 km/óra sebességgel

- Kalóriabevitel: Gombaleves, sült csirkemell, héjában sült burgonya, kefires, joghurtos uborkasaláta - 435 kcal

Kalóriafelhasználás: 90 kg-os személy 3 órán át gépkocsit vezet megállás nélkül

- Kalóriabevitel: Százazbableves füstölt pulykacombbal, zsemle - 527 kcal

Kalóriafelhasználás: 76 kg-os személy 1 órán át intenzíven úszik

- Kalóriabevitel: Aszalt szilvával töltött pulykamell, burgonyapüré - 585 kcal

Kalóriafelhasználás: 106 kg-os személy 2 órán át sétáltat egy kutyát

- Kalóriabevitel: Lencsefőzelék, főtt-füstölt tarja - 670 kcal.

Kalóriafelhasználás: 48 kg-os személy 5 órán át kirakatokat néz, közben sétál

- Kalóriabevitel: Konferenciaebéd: szárnyasraguleves, bakonyi szelet, galuska, vanília puding - 1573 kcal.

Kalóriafelhasználás: 65 kg-os személy 2 órán át fut 15 km/óra sebességgel, vagyis megteszi a Budapest-Gödöllő 30 km-es távot