Magyarország az egyik legérintettebb európai ország az emberkereskedelemben, ennek ellenére az emberek nagy része keveset tud a jelenségről és rengeteg a téves információ. A legtöbben csak a szexuális célú kizsákmányolásra gondolnak, ha emberkereskedelemről van szó, holott a kényszerkoldultatás, a munkacélú kizsákmányolás és a csicskáztatás is létező jelenség és egyre gyakoribb hazánkban is.  

Az ENSZ migrációs ügynöksége, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM – International Organization for Migration) éppen ezért a Ne hagyd, ne tedd! – emberkereskedelem elleni kampány keretein belül négy kisfilmmel hívja fel a figyelmet a kizsákmányolás típusokra és arra, hogy ha kívülállóként hasonló esetnek vagyunk szemtanúi, ne menjünk el mellette szó nélkül!  

A filmekben látszólag hétköznapi történetek elevenednek meg, és ahogy halad előre a cselekmény, láthatjuk, milyen élettörténetek húzódnak meg a sorsok mögött. A résztvevők szemet hunynak az emberkereskedelemre utaló, gyanús jelek fölött. Így szemléltetik azt a perifériás látásmódot, ami a társadalom nagy részét jellemzi a témával kapcsolatban, valamint azt, hogy az áldozatokat gyakran megtévesztik és így sodródnak kizsákmányolt helyzetbe.

A kampány abban egyedülálló, hogy szeretné megszólítani mind az úgymond kínálati oldalt, azaz a veszélyeztetett csoportokat, mind a keresleti oldalt, vagyis a kizsákmányolt személyek által nyújtott szolgáltatások használóit is. A kisvideókkal a Youtube-on és a kampány honlapján, valamint közösségi média felületeken találkozhatunk.

A filmek végén az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 06 80 20 55 20-as telefonszáma is szerepel, amely baj esetén ingyenesen és anonim módon hívható a nap 24 órájában.

A szomszéd

 

A kocsma

 

Az osztálytárs

  

A randi

  

A kampány és a kisfilmek a “Ne hagyd, ne tedd! – emberkereskedelem elleni kampány” (BBA-5.1.6/10-2019-00001) projekt keretein belül valósultak meg, amelyben együttműködő partnerek az ORFK és a Traumaközpont Közhasznú Nonprofit Kft.