A pubertáskorra egyébként is jellemző a kamaszok gyakori hangulati változása és eltávolodása a szülőktől, azonban, ha emberkereskedők csapdájába estek, az elidegenedés látványosabb méreteket ölt.  

„Akarsz prostituáltként dolgozni?” – nem ritka, hogy egy ilyen direkt kérdéssel fordulnak az emberkereskedők a kiszemelt áldozataikhoz. Ezzel azonban nem mindenkinél érnek célt, így sok esetben inkább a szerelmi behálózást választják. A toborzást végző ún. loverboy magába bolondítja a mit sem sejtő lányt, akinek fűt-fát ígér. Majd szépen módszeresen elidegeníti az áldozatát a családjától, barátaitól, hogy aztán rávegye a prostitúcióra. Erre azonban a szülők is könnyen felfigyelhetnek bizonyos jelekből: a lányunk elrejti a telefonját, gyakran nem alszik otthon, lóg az iskolából, elhanyagolja a barátait, állandóan mobilozik, minden a szerelméről szól. Ezekből persze a pubertáskorra is asszociálhatunk, hiszen erre a korszakra egyébként is jellemzőek a hangulatingadozások, a viselkedési problémák, a dohányzás vagy az alkohol fogyasztás elkezdése. Azonban, Jorn van Rij, a holland nemzeti rendőrség alezredese szerint ilyenkor azért sokkal többről van szó.  

Jorn van Rij

– Ha a gyermekünk sokat változik hirtelen, az gyanús kell legyen! – figyelmeztet. – Láthatunk esetleg véraláfutásokat, sérüléseket is a lányukon. Lehetséges az is, hogy intim mosakodót vásárol, és gyakrabban kell nőgyógyászhoz járnia a különböző fertőzések miatt. Erről egyébként nagyon fontos, hogy a nőgyógyászok is tudjanak. Azonban minden jel közül az elidegenedés a leglátványosabb! – jelenti ki határozottan.

Fontos a nyitottság és a beszélgetések

Ma már az online térben egy becserkészési folyamat rendkívül gyorsan történik, ezért nélkülözhetetlen, hogy a szülők a digitális védelmi funkciók mellett odafigyeléssel, edukációval is óvják a gyermeküket.  

– A szülői felügyelet fontos, de az emberkereskedők ezt könnyen kikerülik, ezért az is nagyon lényeges, hogy szülőként mindig nyitottak legyünk a gyermekükre. Nyíltan beszélgessünk velük ezekről a dolgokról, ahogyan általánosságban a szexualitásról is. Teremtsünk nekik biztonságos, megértő környezetet ehhez. Magyarázzuk el, hogy az nincs rendben, ha a szerelmének fiú barátai is le akarnak feküdni vele. Vagy, ha a szerelmének pénzre van szüksége és ezért arra kéri, hogy fizetségért cserébe mással is feküdjön le. Legyen tisztában vele, hogy bármire mondhat nemet, és kell is, hogy nemet mondjon! Ha pedig a gyermekünk nem képes erre, akkor segítsünk neki megtanulni, hogyan kell határozottan kiállnia magáért. Nagyon fontos az is, hogy amennyiben hiába mond nemet, tudja, hogy baj esetén (rajtunk kívül) hova fordulhat segítségért.  

Jorn van Rij maga is nagycsaládos édesapa, aki nagyon tudatosan kételkedésre, elővigyázatosságra neveli a gyermekeit.  

– Négy gyermekem van: 13, 10, 7 és 3 évesek. Egy lány és három fiú – mondja büszkén. – Tudják, hogy a rendőrségnek dolgozom, és embereken segítek. A nagyobbaknak azt is próbálom elmagyarázni, hogy mi az az emberkereskedelem. Óvom őket, de azért szabadságot is hagyok nekik, hogy megismerhessék magukat, felfedezzék a világot. Persze tudom, hogy vannak rizikók, különösen online. Éppen ezért szülői felügyeletet gyakorlok, beszélek velük a veszélyekről, de ezt próbálom nem apáskodva tenni. Sokkal inkább arra törekszem, hogy bemutassam nekik a közösségi média álvalóságát pl. leleplező videókkal, hogy ne higgyenek benne vakon. Ami pedig a kislányomat illeti... valószínűleg nem leszek egy túl kedves apuka az udvarlóival – teszi hozzá nevetve.

Zsaroló farkasok

A holland alezredes szerint az emberkereskedők olyanok, mint a farkasok. Egy lány társaságból azonnal kiszúrják azt, aki a leggyengébb.  

– Én beszélgettem ezekkel a férfiakkal és elmondták nekem, hogy mindig azzal kezdenek el társalogni, aki egy kicsit kilóg a sorból. Meghúzza magát a sarokban, szégyenlősebb, visszahúzódóbb, mint a többiek. Pontosan tudják, hogyan közelítsék meg ezeket a fiatalokat, és most már azt is tudják, hogyan tegyék ezt online, ahol ez nyilván sokkal-sokkal egyszerűbb. Leszednek például egy fotót a fiatal lány közösségi média oldalán megosztott ártatlan nyaralós, fürdőruhás képei közül, pajzánul átalakítják, majd megzsarolják vele. Ha lefekszik velük, akkor leszedik a netről, ha nem, akkor tovább terjesztik. Erre a kétségbeesett lány belemegy az aktusba, amitől persze csak még több és több hatalmat ad az emberkereskedők kezébe. Ezért nagyon fontos, hogy már az első másodpercben nemet tudjon mondani! Minél később történik meg ez, annál nehezebb lesz kiszabadulni a „karmaik közül”.

Mindig van segítség

Magyarországon az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) a nap 24 órájában hívható a 06 80 20 55 20-as telefonszámon. Kloppné Molnár Andrea, az OKIT vezetője hangsúlyozza, hogy nemcsak áldozatok, hanem hozzátartozók is anonim módon, belföldről teljesen ingyenesen hívhatják őket.

Kloppné Molnár Andrea

– Természetesen más országokból is hívható a telefonszám, ez esetben azonban percdíjas tarifával. Külföldi tartózkodás és áldozattá válás esetén emellett a külképviseletet érdemes felkeresni, ahol ideiglenesen pótolni tudják az emberkereskedők által elkobzott okmányokat. Az IOM (International Organization for Migration) szintén az áldozatok segítségére tud lenni, repülőjegyet is tudnak venni, amivel hazautazhatnak az áldozatok. A légi közlekedés ilyenkor azért preferált, mert a repülőről nem tudják leszedni az emberkereskedők a kényszerprostitúcióból szabadultakat – magyarázza.

Amikor jobb áldozatnak maradni

Vannak olyan kilátástalan helyzetben lévő emberek, akik úgy érzik, hogy még a kizsákmányolás, a kényszerprostitúció vagy a házi rabszolgaság is jobb, mint visszatérni a saját, magányos és nyomorúságos életükhöz.

– Ha a magyarországi helyzetet nézzük, körülbelül 35-40 ezerre tehető jelenleg az emberkereskedelem áldozatainak száma – mondja Kloppné Molnár Andrea. – Ebbe beletartoznak azok a lányok, akiket prostitúcióra kényszerítenek, de bizony rendkívül sok idős ember is, akik a munkacélú kizsákmányolás kedvelt célcsoportjai. Ezzel a korosztállyal szemben a leggyakoribb, hogy elveszik a nyugdíjukat, majd ház körüli rabszolgaságban tartják, csicskáztatják őket. Az idős áldozatokat nagyon nehéz kiszabadítani, ugyanis nehezen kérnek és fogadnak el segítséget, mivel így szocializálódtak. Ráadásul a legtöbben elképesztően magányosak. Nem ritka az sem, hogy a fogvatartók szándékosan alkohol- vagy drogfüggőséget alakítanak ki az áldozatoknál. Aztán ott van az ismeretlentől való félelem is, ami szintén egy lehetséges visszatartó erő. A reintegráció igen nehéz és komplex folyamat. Az áldozatsegítési feladatok ellátása az elmúlt évtizedben jelentős változásokon ment keresztül. Az áldozatok a többi között jogi, pszichés és azonnali pénzügyi segélyben is részesülhetnek.

A mozgatórugó az odafigyelés és törődés

Az áldozatoknál kortól és nemtől függetlenül van egy közös pont: mindannyian törődésre, gondoskodásra vágynak. Habár nagy ára van, az emberkereskedők ezt megadják nekik.

– A hazai prostitúció a hátrányos helyzetű megyékben (pl. Borsod, Szabolcs, Baranya) virágzik. Ezek a kibocsájtó területek. A becserkészésben jártas „loverboy”-ok leginkább a nevelőotthonok körül ólálkodnak. Jólöltözöttek, szép autókkal, pénzkötegekkel a kezükben furikáznak, és megpróbálják elcsábítani a jólétre, szerető társra és törődésre éhes áldozatokat. Habár itthon is a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben, illetve szakellátásban (pl. gyermekotthonokban) élő fiatal lányok az elsődleges célpontok, találkoztam olyan áldozattal is, aki jómódú családból jött. A közös bennük, hogy mindannyian odafigyelésre, gondoskodásra, szeretetre vágynak, amit nem kaptak meg otthon. A kényszerprostitúció után nagyon nehéz új életet kezdeni, de erre is akad azért jó példa. Ma már a menedékházakban 6 hónap helyett akár egy évig is maradhatnak az áldozatok az egyéni szükségletek figyelembevételével, sőt szakmát is tanulhatnak. Volt egy lány például, akinek innen kitörve sikerült elvégeznie egy főiskolát, és azóta más, hasonló sorsú prostituáltakon segít. A prevencióra és a figyelemfelhívásra a továbbiakban is nagy hangsúlyt kell fektetni, különösen a sérülékeny csoportoknál, de a társadalom egészére nézve is.    

KÉRJÜNK SEGÍTSÉGET!  

Segítséget kérhetünk a krízisambulanciákon, amely az országban 7 helyen működnek. További információk és elérhetőségek itt olvashatók: https://okit.hu/kriziskezelo-szolgalatok. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás,  az emberkereskedelem, így a prostitúció áldozatainak, és szükség esetén gondoskodjon az elhelyezésükről.  

Az OKIT anonim módon,  a nap 24 órájában – Magyarország területéről vezetékes és mobiltelefonról egyaránt – ingyenesen hívható a  06 80 20 55 20-as telefonszámon. Mindemellett, amennyiben Ön vagy valaki a környezetében kapcsolati erőszak áldozata, segítséget kérhet a Szolgálattól az okit@csalad.hu e-mail címen is.

Amennyiben Ön vagy valaki a környezetéből úgy érzi, túl sok a teher, nincs remény, hívja anonim módon, ingyenesen a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének 116-123-as számát.  

Segélytelefon: 06/80-20-55-20 

E-mail: okit@csalad.hu

Weboldal: www.okit.hu