Van, amikor az áldozat számára nem egyértelmű, hogy bántalmazó kapcsolatban él. Milyen jelek mutathatnak arra, ha valaki kapcsolati erőszak áldozata?  

 Biró Dániel

– Sokszor ezt valóban nagyon nehéz felismerni, hiszen a bántalmazásnak hangsúlyos része az, hogy az áldozat önértékelését, önbecsülését módszeresen lerombolja a bántalmazó. Nyilván előfordulnak olyan esetek, amikor már a gyerekkorából olyan mintát hoz valaki, hogy eredendően alacsony önértékeléssel rendelkezik. Ezt előidézheti akár gyerekkori bántalmazás is. De egy bántalmazó párkapcsolatban is el lehet jutni olyan szintű önbizalomhiányig, hogy az áldozat a hiányos önértékelése miatt az őt ért bántalmazást gyakorlatilag elfogadhatónak éli meg.  

– A bántalmazotti lét, az áldozattá válás egy hosszabb folyamat eredménye. Tehát nem úgy kell elképzelni, hogy az első nap találkozunk az általunk választott személlyel, és ő felpofoz minket a virágcsokor átadása után. Hanem ez egy szisztematikus, aprólékos és tudatos cselekménysor, amiben a bántalmazó évek alatt fokozatosan szeparálja az áldozatot a barátaitól, a családjától és anyagilag kiszolgáltatottá teszi. Szép lassan alakít ki egy olyan függőségi helyzetet, amiből utána már nagyon nehéz kitörni. Amikor a bántalmazott eljut arra a pontra, hogy már nincsenek barátai, a családjával sem beszél, nincs szabadon hozzáférhető jövedelme, akkor megtörténik a teljes hatalomátvétel. Innentől nagyon sokszor kontrollvesztetté válik a bántalmazás. A korai felismerés rettentő nehéz, de azért vannak közös vonások. A legfőbb ismérv, hogy minden az önértékelés rombolásával kezdődik.    

Figyelmeztető jelek a kapcsolat elején  

A kapcsolati erőszak megelőzésében elsődleges, hogy igyekezzünk nem belemenni olyan viszonyba, ahol a másik potenciálisan bántalmazóvá válhat. Ennek már a kapcsolat elején lehetnek jelei.  

– Az esetleges figyelemfelhívó jelek közül a féltékenység egy klasszikus példa, hiszen ez nem a szeretetről szól, sokkal inkább a birtoklásról. Persze, ennek is számtalan árnyalata van, de amikor már olyan szintre jut, hogy az egyik fél a másik a telefonjába beletekint, lépten-nyomon ellenőrzi, kontrollálja – merre jársz? kivel beszélsz? miért mentél oda? stb. –, esetleg követi, figyelteti, az már finoman szólva is olyan ordító jelzés, ami arra utal, hogy ez egy birtokló kapcsolat. Az is gyanús lehet, amikor valaki nagyon korán akar elköteleződni. Sarkítva: már az első randira jegygyűrűvel érkezik. Ez is arra utalhat, hogy minél gyorsabban olyan helyzetet akar kialakítani, amiből nehezebb kilépni. Figyelmeztető jelnek tekinthető az is, amikor olyan irreális elvárásokat támaszt valaki a partnerével szemben, akár a szexualitásban, akár a házimunkában, akár a külsejével, pl. haj vagy ruhaviselettel kapcsolatban, ami már nem komfortos a másik félnek. Egy egészséges párkapcsolat alapja a kölcsönös tisztelet, amibe beletartozik, hogy elfogadjuk a másik igényeit, akaratát és nem erőltetjük rá a sajátunkat.  

Birtoklásra utaló jel az elszigetelés is. Amikor azt kezdjük hallani a kapcsolatunk elején, hogy „Jaj, anyádék olyan elviselhetetlenek, muszáj mindig hozzájuk menni?” vagy „Ne beszélj az anyáddal, mert utána mindig olyan kibírhatatlan vagy.” Amikor azt érezzük, hogy ha a családunkkal vagy a barátainkkal kapcsolatot tartunk és ez kiderül, akkor abból konfliktus lesz, az tipikusan az elszigetelés kezdete.  

Rossz előjel az is, amikor valaki mindig másokat hibáztat mindenért, ő soha nem lehet hibás, mindig neki van igaza. A lekicsinylő, lenéző, megalázó kommunikáció a másikkal szemben vagy az erőszakkal kapcsolatos viccelődés szintén megjelenhet már a kapcsolat elején. Az is egy nagyon beszédes és korán érzékelhető jelenség, amikor mások előtt – legyen az család, barátok, háziorvos, tanárok – értelmes, negédes, kedves, ölelgeti a párját, puszit ad, úgy, hogy otthon nem szokott ilyet. Amikor túl nagy a kontraszt a külvilág felé és az otthon mutatott viselkedésben. Illetve árulkodó lehet az is, amikor a potenciális bántalmazó túlérzékenyen reagál mindennemű kritikára vagy negatív megjegyzésre. Amit neki szabad, azt a párjának nem. Sokan gondolják, hogy a bántalmazók nagy, erős, izmos férfiak, pedig nagyon gyakran ennek épp az ellenkezői. Pontosan a férfiasság hiányát próbálják sokszor ellensúlyozni.    

Nem csak a fizikai bántalmazás a bántalmazás  

Az, hogy „minden családban elcsattan egy pofon” egy teljesen általános nézet az áldozatok többségénél. Márpedig ez nem így van. 

– A bántalmazásnak sokféle formája létezik: fizikai, lelki, érzelmi, verbális, gazdasági vagy szexuális. Egyik sem fér bele egy egészséges, normális kapcsolatba. A kezdeti önértékelésrombolás már egy érzelmi, verbális bántalmazás, amihez nem feltétlenül, de sok esetben – különösen, ha hosszú ideig fennáll a kapcsolat – társul fizikai bántalmazás is, különböző mértékben. Minél előbb felismeri valaki, hogy bántalmazó kapcsolatban van, annál könnyebb kilépni belőle. Volt olyan esetünk, ahol az áldozat 31 év után lépett ki, így gyakorlatilag az egész életét egy bántalmazó kapcsolatban töltötte. Ilyenkor már nagyon nehéz új életet kezdeni.  

A bántalmazásról szóló sorozatunk következő részeiben a bántalmazói manipulációról és a gyerekekről, mint a kapcsolati erőszak tünethordozóiról lesz szó.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, az emberkereskedelem, például a munkacélú vagy a szexuális célú kizsákmányolás áldozatainak, és szükség esetén gondoskodjon az elhelyezésükről.    

Az OKIT anonim módon, a nap 24 órájában – Magyarország területéről vezetékes és mobiltelefonról egyaránt – ingyenesen hívható a 06 80 20 55 20-as telefonszámon. Mindemellett, amennyiben Ön vagy valaki a környezetében kapcsolati erőszak áldozata, segítséget kérhet a Szolgálattól az okit@csalad.hu e-mail címen is.    

Országszerte jelenleg 9 krízisambulancia fogadja a kapcsolati erőszak áldozatait és hozzátartozóit, amelyek elérhetőségeit itt találja: https://okit.hu/kriziskezelo-szolgalatok.    

Ha Ön vagy valaki a környezetéből úgy érzi, túl sok a teher, nincs remény, hívja anonim módon, ingyenesen a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének 116-123-as számát.    

Segélytelefon: 06/80-20-55-20    

E-mail: okit@csalad.hu    

Chat: www.okit.hu

Weboldal: www.okit.hu