Boribon sorozat – a legkisebbeknek

Marék Veronika különleges kis családot alkotott Boribonnal, a játékmackóval, és barátjával, Annipannival. A sorozat első része majdnem ötven évvel ezelőtt született, de ma is ugyanúgy leköti a kisgyermekeket, mint akkor. Ám másért is jó olvasni a színes könyveket: Annipanni aranyos retro ruhatára kicsit hasonlít a mi régi ruháinkhoz, a helyzetek pedig, amiket ők együtt átélnek, minden barátságban előfordulnak.

Hisztimesék – minden kisgyermekes családnak

Berg Judit első nagysikerű könyve ez, nem véletlenül, ugyanis a mindennapokat megrontó vagy erősen megnehezítő hisztiről szól. Gévai Csilla Hisztimanó ábrázolása elképesztően jól visszaadja a nehéz percek lényegét, a hisztis mesék pedig aranyos tükröt tartanak a kicsik elé. A könyv megírásakor Juditnak négy kisgyermeke volt, így tényleg hiteles a mesekönyv.

Mazsola és Tádé – kicsiknek és szüleiknek

Bálint Ágnes réges-régi meséje lehetne gyermeknevelési alapkönyv is! Manócska, Mazsola és Tádé örökbefogadója hisztit, féltékenységet, irigységet, dicsekvést és a mindennapi gondokat is józanul, egyszerűen, és szeretetteljesen oldja meg.

Kippkopp – a cseperedő ovisoknak

Kippkopp is létezett már a most negyvenes anyukák gyermekkorában, és ugyanolyan békésen élte a mindennapjait az erdőn, mezőn, mint ma. Talán éppen ez a nyugalom az, ami miatt mindenképp szerezzük be Marék Veronika sorozatát, és annak, ha lehet, minden egyes tagját! Mert Kippkopp története igazi családregénnyé vált az idők folyamán: a gesztenyefiú is szerelmes lett, megnősült, gyermekei születtek, és ma már családjával együtt élik az ügyes-bajos, sokszor nagyon nehéz mindennapokat.

Labdarózsa – a romantikus lelkű családoknak

Ez sem mai könyv, de Bálint Ágnes neve garancia a jó mesére. A kétkötetes, falusi udvarban játszódó történetben állatok és gyermekek hétköznapjaikban együtt élik az év különböző szakaszait, velük látjuk megérni a termést, sütjük a pogácsát, a testvérekkel együtt várjuk, hogy a legkisebb gyermek megtanuljon járni. A szereplők olyan életet élnek, amilyet talán mi is szeretnénk.

Panka és Csiribí – az álmodozóknak

A helyszín az erdő, annak minden fája és tisztása él, együtt a sok kis állattal, akik benépesítik. Berg Judit mesesorozatában a két főhős tündér mindenütt ott van: segítenek, szervezkednek, sütnek-főznek, szerelnek, és legfőképpen barátkoznak.

Léghajóval a világ körül – a család minden tagjának

Csodás mesekönyv, vagy nem is mesekönyv? Gerald Durrel, a biológus szépíró egy különleges történet keretében messzi tájakra kalauzol minket, a főhős gyermekek pedig közben az ott élő állatokkal ismerkednek, természetesen kalandok közepette. Kicsitől egészen nagy gyermekig érdekes lehet a léghajós utazásról szóló könyv, ideális esti mese a család aprajának és nagyjának.

Ezek a cikkek is érdekelhetik: 5 tipp, hogy könnyebben aludjon el a gyermek

Hány gyermek fér el a szülői ágyban?

(fotók: Shutterstock)