Az antihisztaminokkal kapcsolatban gyakran felmerülő problémákat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa foglalta össze a Feminának.

Szedhet antihisztamint, aki babát vár?

A várandósság alatt szedett gyógyszerek esetében mindig mérlegelni kell a hasznot és a kockázatot. Kockázat, ha a kismama nem tud nyugodtan pihenni, feszült, rossz a közérzete, a szervezetében keringő sejtszintű allergiás átvivő anyagok pedig átjutnak a magzatba is. A babának és a mamának sem jó tehát, ha nem kezelik a tüneteket.

Antihisztamin-készítményt várandósság alatt és a szoptatás időszakában csak orvosi konzultáció alapján lehet szedni. Tablettából, szemcseppből is létezik olyan, ami szedhető, de a helyileg felszívódó szteroid orrspray is használható orrdugulásra. Viszketésre is tudunk krémet ajánlani attól függően, hogy a kismama a terhességnek melyik hónapjában jár. Ha pedig egyik megoldás sem válik be, a természetes módszerek, a tengervizes orrspray, az orrmosó vagy a Rhinolight fényterápia segíthetnek.

Más hatóanyag más tünetet kezel

Antihisztaminokkal az allergiás tünetek enyhíthetők. A készítményekből széles választék áll rendelkezésre, több közülük recept nélkül is beszerezhető. Tudni kell azonban, hogy ezek a termékek nemcsak csomagolásukban, hatóanyagukban is különböznek. Így, amelyik kiválóan beválik például orrfolyás, orrviszketés esetén, az nem a legjobb választás a viszkető, allergiás bőrtünetekre.

Bizonyos betegségek esetén óvatosságot igényelnek

A különböző készítmények mellékhatásainak részletes felsorolását a betegtájékoztató tartalmazza. A gyógyszerek felírása vagy – recept nélkül kapható készítmények esetében – beszerzése előtt erről mindig tájékozódni kell. Néhány gyógyszer ugyanis – antidepresszánsok és bizonyos gombaellenes szerek – antihisztaminnal szedve egymással kölcsönhatásba kerülhet. – A rendszeresen szedett, egyéb gyógyszerekről ezért mindig tájékoztassuk a kezelőorvost, mert ellenkező esetben az együtt adott gyógyszerek a lebomlásuk során megváltoztathatják a másik szer lebomlását, felszívódásuk, hatásuk változhat, esetleg a hatás elhúzódóvá válik.

Csökkentik a dózist

Az antihisztaminok szedésének gyakori buktatója, hogy, ha a gyógyszer szedése álmosító hatású, a betegek hajlamosak csökkenteni az előírt mennyiséget. Így a teljesítőképességük ugyan javulni fog, ám a csökkentett hatóanyag-mennyiség miatt az allergiás tüneteik ismét felerősödnek.

A mellékhatásoktól tartva nem szedik

Az első generációs antihisztaminok esetében valóban gyakrabban jelentkeznek mellékhatások – például szájszárazság, kettős látás vagy vizelet-visszatartás. A második generációs készítmények esetében azonban jelentősen kevesebb mellékhatással kell számolni. Az alkohol egyidejű fogyasztására azonban figyelni kell, mert a bizonyos típusú második generációs antihisztaminoknál jelentkező, enyhe álmosító mellékhatás alkohollal együtt fogyasztva fokozódhat.

Túl rövid ideig szedik

Az antihisztaminok szedésének időtartama mindig a kiváltó októl függ. Pollenallergia tüneteire akár egész pollenszezonban szedhetőek. Hosszútávon alkalmazva inkább hatékonyak, mintha csak magas pollenkoncentráció idején alkalmazzák őket. A gyógyszerek hatása már a bevételt követő fél óra elteltével érezhető, a legjobb hatás eléréséhez azonban általában egy-két óra szükséges. Fontos szem előtt tartani, hogy az allergiás tüneteket nem minden esetben szünteti meg önmagában az antihisztamin-készítmény. Az esetek jelentős részében kombinációban alkalmazzák, a tünetek alapján személyre szabottan átgondolva más gyógyszerre is szükség lehet.

Bőrtünetek

Akár a rovarcsípés utáni bőrtünetekről, akár az ételek okozta pöttyökről és foltokról vagy a gyógyszer okozta pirosságról van szó, fontos azonnal felismerni őket, hiszen a kezelés gyors sikere múlhat rajta.