A Magyar Nemzeti Bank honlapján részletesen ismerteti a Babaváró Támogatás tegnapi életbe lépésével egyidőben megváltozott rendelkezéseket.

Önerő, hitelkiváltás

Eszerint a babaváró kölcsön jelzáloghitel felvétele esetén legfeljebb 75 százalékban önerőként szolgálhat. Azt is kimondják, hogy – a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén – a támogatást hitel kiváltására is fel lehet használni.

Rögzítik, hogy a kamattámogatás mellett elérhető hitelek törlesztőrészletét az adósok által ténylegesen fizetendő (a kamattámogatással csökkentett) értéken kell figyelembe venni a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) megállapítása során. Ez azt jelenti, hogy a szabályozás nem hátráltatja az állami támogatás felhasználását, de meggátolja a háztartások túlzott eladósodását.

Kimondják, hogy az egyszeri, gyermekek után járó, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatások, így például a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) a hitelfedezeti mutató (hfm) számítása során nem növelik a hitel összegét, így önerőként be lehet számítani.

Ezzel párhuzamosan a nagycsaládosok által igénybe vehető személygépkocsi-szerzési támogatás szintén vissza nem térítendő állami támogatás, így az is figyelembe vehető önerőként gépkocsi-vásárláshoz kapcsolódó hitel vagy lízing felvétele esetén.

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra (jtm) vonatkozó szabályok is módosultak július 1-jével. Az elmúlt időszakban megindult reálbér-emelkedésre tekintettel 400 ezer forintról 500 ezer forintra emelkedik a jövedelmi küszöb, amely felett magasabb törlesztőrészlet vállalható.

Számolja ki a törlesztőrészletét!

Az MNB pénzügyi navigátor honlapján, illetve mobil applikációján is elérhető egy egyszerűen kezelhető, testre szabható hitelkalkulátor alkalmazás, amely a forint hitelre vonatkozó adatok (hitel típusa, összege, futamidő, kamatperiódus, kamat- és költségek) megadását követően segít kikalkulálni, hogy hozzávetőlegesen mekkora összeget kell majd visszafizetni, illetve milyen nagyságrendű törlesztőrészlettel lehet számolni.