Az elmúlt tíz évben a duplájára nőtt a bölcsődei férőhelyek száma és háromszorosára - 326-ról 1052-re - azoknak a településeknek a száma, ahol bölcsőde van. Négyszeresére nőtt az intézmények száma, a dolgozók fizetése pedig szintén háromszorosára emelkedett, hogy minél többen válasszák ezt a pályát - mondta el a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a Pest vármegyei településen.

Rétvári Bence kiemelte: családbarát országot építenek, ahol a legfontosabb a gyermek, és "minden a családok körül kell, hogy forogjon", mert "ha a családokban minden rendben van, akkor az országban is minden rendben van".

Úgy fogalmazott: "Ha azt akarjuk, hogy erősödjön Magyarország, akkor a családokat kell megerősíteni, ha erősek a családok, erős lesz az ország is."

Emlékeztetett: ha minél tovább szeretne otthon maradni az édesanya a gyermekével, ezt azzal segítik, hogy egy évvel megnövelték a GYES (Gyermekgondozást segítő ellátás) időtartanát. Aki viszont minél hamarabb vissza szeretne menni dolgozni, a gyermek féléves korától - a gyermek után járó támogatás felvétele mellett - már munkát vállalhat.

A nők foglalkoztatottsága több mint harminc éve nem volt ilyen magas - folytatta Rétvári Bence -, hozzáfűzve: "pedig egy járványon vagyunk túl, másfél éve tart egy háború, és lábon lőtte magát a kontinensünk a szankciókkal".

Az államtitkár ugyanakkor rámutatott: hiába lenne munkahely, ha nincs hová tenni a gyermeket, ezért fontos a bölcsődék építése. Emellett fontosnak nevezte azt is, hogy egészséges legyen az étkezés a bölcsődékben. Jelezte, hogy tízből nyolc-kilenc gyermeknek ezt ingyenesen biztosítják. Azt szeretnék, hogy otthoni nehézség ne hátráltassa a gyermek fejlődését, ha bekerül az állami intézményrendszerbe, az állam pótolja, amit otthon esetleg nem kap meg - hangsúlyozta Rétvári Bence.

Kitért arra is, hogy a GYED (gyermekgondozási díj) maximális összegét több mint háromszorosára emelték. Megemlítette a Családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) és a Babaváró támogatást is, amelyek szintén azt szolgálják, hogy "minden vágyott gyermek megszülethessen".

A négy csoportszobás, 48 férőhelyes, napelemekkel ellátott, energiatakarékos, korszerű bölcsőde mintegy 480 millió forint állami támogatásból épült fel.