Kifejtették: 2010-ben még 60 ezer, ma már 150 ezer megváltozott munkaképességű ember tud dolgozni. 2020-ban a kormány 43,5 milliárd forinttal támogatja azoknak a cégeknek a működését, akik nagy számban foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű személyeket. A felmérésekből az is kiderül, hogy a vállalatok elégedettek a megváltozott munkaképességű alkalmazottjaik munkájával és egyre szívesebben foglalkoztatják őket.

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának további bővítéséről január 17-18-án nemzetközi konferenciát szervez az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az ÉrtékPlacc nevű rendezvényen az állami szektor és a versenyszféra legfontosabb szereplői találkoznak egy innovatív konferencián. Részt vesz a nemzetközi hírű magyar divatcég a Nanushka és a Tisza Cipő is, mindkét cég beszállítója a magyar megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató, állami KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE cégcsoport. De jelen lesznek nemzetközi cégóriások (Bosch, Auchan, Audi) és magyar nagyvállalatok is (Volán, Szerencsejáték Zrt.)

A kormány 2019-től bővített járulékkedvezmény-rendszerrel ösztönzi a piaci cégeket megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására. Ez azt jelenti, hogy ilyen munkaviszony esetén a járulékot a minimálbér kétszereséig elengedi az állam. A cégek előtt, amelyek nagy számban alkalmaznak megváltozott munkaképességű embereket, október 31-ig állt nyitva az a pályázati lehetőség, amely összesen 43,5 milliárd forinttal segíti a működésüket 2020-ban. A 2019-esnél csaknem másfél milliárd forinttal nagyobb forrásra az a mintegy 400 akkreditált cég jelentkezhetett, amely jelentős számban foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket. A pénzből mintegy 30 ezer ember végezhet értékteremtő munkát.

2010 óta 18 százalékról 42 százalékra nőtt ennek a célcsoportnak a foglalkoztatása. Jelenleg mintegy 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon, ez nemzetgazdasági szempontból is meghatározó szám és a munkaerőpiacon még legalább ennyi ember van, akit munkához lehetne segíteni – hangsúlyozta a tárca.

(fotó: Shutterstock)