Első születésnapját ünnepelte a Családbarát Magyarország Központ EMMIKE névre hallgató munkahelyi mintabölcsődéje. Ennek apropóján szakmai nyílt nap keretében osztották meg családbarát gondolataikat és előremutató ötleteiket a különböző szektorokból érkező döntéshozók, szakemberek, illetve irányították a nyilvánosság szélesebb körének figyelmét a munkahelyi bölcsőde-szolgáltatás előnyeire. Amiben minden résztvevő egyetértett: a szülők a legféltettebb kincsüket bízzák a bölcsődékben dolgozó szakemberekre, így az intézményekkel szembeni legfontosabb elvárás a szeretetteljes légkör megteremtése.

Gyerekzsivaj, mint inspiráció

Az EMMIKE 2020. október 27-én nyitotta meg kapuit, az azóta eltelt egy évben – a járványhelyzet okozta nehézségek ellenére is – a legjobb tudása szerint látta el, fejlesztette a rá bízott gyermekeket, emellett jó gyakorlatok bemutatásával segítséget nyújtott más munkahelyi bölcsődék létesítéséhez, működtetéséhez.– A világ változása hívta életre a bölcsőde szót, hiszen a munkába való visszatéréssel megszületett az az igény, hogy az egészen kicsi gyermekekről való gondoskodás intézményesített formát öltsön – kezdte Máthé Zsuzsa, a Családbarát Magyarország Központ kommunikációs szakértője, az esemény háziasszonya. – Talán az egyik legszebb magyar szavunk a bölcső, amely az életet és a gondoskodást is magában foglalja. Személy szerint is nagyon örülök, hogy az irodánk mellett működik az EMMIKE, mert nem tudok ennél nagyobb inspirációt, minthogy gyerekzsivajt hallunk a szomszédból.

Kiemelkedő támogatás a bölcsődéknek

Ekler Gergely, a családokért felelős tárca nélküli miniszter stratégiáért felelős államtitkára azt emelte ki, mekkora lehetőséget ad a családoknak, hogy szabadon dönthetnek az édesanyák a munkába való visszatérésről.

– Különlegessé teszi ezt az alkalmat, hogy az elmúlt évben figyelemmel kísérhettük a Családbarát Magyarország Központ munkahelyi bölcsődéjének fejlődését, idézte fel a kétgyermekes édesapa. Ahogy Goethe mondta: erősítjük a gyökereinket, hogy szárnyakat adhassunk a gyermekeknek! Örömmel mondhatom, hogy továbbra is kiemelt jelentőségűek a családbarát kormányzati döntések, ezáltal jövőre már a GDP 6,2 százalékát fordítjuk a magyar családokra, ami nemzetközi szinten is egyedülálló. Ahogyan az is unikális, hogy a magyar édesanyák akár a gyermekük három éves koráig otthon maradhatnak a széleskörű és komplex családtámogatási rendszernek köszönhetően.

Ekler Gergely beszámolt arról, hogy az elmúlt években a magyar bölcsődei rendszer fejlesztésére 170 milliárd forintot fordítottak európai uniós és hazai forrásból, és további közel 100 milliárd forintot irányoztak elő a komplex bölcsődefejlesztésre. Ennek is köszönhetően az édesanyák szabadon dönthetnek a munkába való visszatérés időpontjáról. A megújult ellátórendszer révén pedig új típusú bölcsődék kialakítása is lehetővé vált, így a munkavállalók és a munkáltatók egyaránt meg tudják találni a lehető legjobb megoldásokat a gyermekek elhelyezését illetően. A legfontosabb közös célunk mégis az, hogy a szülők a gyermekvállalást ne anyagi teherként, hanem örömként, a család valódi kiteljesedéseként élhessék meg.

Személyes projekt

Öt gyermek édesapjaként és egy unoka büszke nagypapájaként Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára saját személyes projektjének tartja az ágazati infrastruktúra fejlesztését.– Családapaként sűrűn megfordultam hétköznaponként a bölcsődében reggel és este, de arra, hogy napközben töltöttem volna ott időt, csak gyerekként emlékszem – mosolygott az államtitkár. – A gyermekünk szellemi, lelki és testi fejlődése szempontjából elengedhetetlen a megfelelő háttértámogatás. Szívügyem volt, hogy a kormány biztosította lehetőségekkel élve az Emberi Erőforrások Minisztériumának is legyen saját munkahelyi bölcsődéje. Továbbra is támogatjuk a bölcsődék, az óvodák és az iskolák létrehozását, a családvédelmi akcióterv keretében pedig ki is tűztük célként a 70 ezer bölcsődei férőhelyet, hogy minél több gyermek mindennapját aranyozhassák be a szakemberek.

A szakmai nyílt nap keretében a családbarát működésre törekvő vállalkozások, szervezetek döntéshozói bepillanthattak a munkahelyi bölcsődék működési sajátosságaiba és megismerhették a létesítésükhöz, fejlesztésükhöz kapcsolódó pályázatokat, támogatásokat.

Már csak a várólistán van hely

Az EMMIKE intézményt fenntartó Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője, dr. Szuromi-Kovács Ágnes rövid prezentáció keretében mutatott rá a példamutató fejlődésre.

– A 70-es években már működött bölcsődeként és módszertani intézetként ez az épület, majd később irodákat alakítottak ki benne, hogy aztán tavaly ősszel újra gyerekeket fogadhasson – foglalta össze a háttértörténetet az ügyvezető, aki maga is négygyermekes édesanya. – Szeptemberben kapott új lendületet a projekt és októbertől minden feltétel rendelkezésre állt a nyitáshoz. A legnagyobb kihívást a világjárvány okozta, hiszen ez a kivitelezést és a beszoktatást is befolyásolta, de minden nehezítő tényező ellenére időre elkészültünk. Decemberben jelent meg az első gyermek, mostanra pedig eljutottunk odáig, hogy megteltek a csoportok és már csak várólistára tudjuk felvenni a gyermekeket. Édesanyaként fontosnak tartom, hogy olyan segítséget kapjanak a családok, ami a leginkább megfelel az igényeiknek, például az egyénre szabott fejlesztés vagy a rugalmasság kapcsán – a visszajelzések alapján ez egy ilyen hely.

Az édesapák szerepe

A szakmai nyílt nap során a szakemberek és az érdeklődők bejárhatták a bölcsődét, így a mindennapok gyakorlati munkájába is bepillanthattak, majd egy hétszereplős, több szakterület képviselőjét is egy asztalhoz ültető pódiumbeszélgetéssel folytatódott a tartalmas program. Ennek során Kovácsné Bárány Ildikó, a kisgyermekek napközbeni ellátásáért felelős miniszteri biztos átfogóan ismertette a családpolitikai intézkedések hatását, illetve saját tapasztalatait is megosztotta.– Jó látni, hogy az édesapák is egyre nagyobb szerepet vállalnak a gyermekek mindennapjaiban – mondta a miniszteri biztos. – Ki kell emelni a szerepüket, nélkülük nem megy, hiszen sok esetben a reggeli és a délutáni logisztika is komoly csapatmunkát igényel. Azért dolgozunk, hogy minél több gyermeket nevelő családnak tudjunk érdemi támogatást biztosítani. Célunk, hogy szülői igényekre reagáló bölcsődei hálózat valósuljon meg Magyarországon. Jelenleg már több mint 54 ezer bölcsődei ellátást biztosító férőhely biztosít lehetőséget a kisgyermekes szülők számára. Sokatmondó, hogy 2010-hez képest közel 70%-kal nőtt a férőhelyek száma, amely eredményeképpen a 3 év alatti gyermeket nevelő 25-49 éves nők nők foglalkoztatási rátája is nőtt 6%-kal 2010-ről 2019-re.

Az EMMIKE megbízott szakmai vezetője, Kulcsár Zsófia is megerősítette személyes tapasztalatával az elhangzottakat.

– Rengeteg édesapa vesz részt nálunk a beszoktatási folyamatban és remekül helyt álltak – mutatott rá Kulcsár Zsófia. – Az első év tapasztalata alapján mondhatom, hogy nagyszerűen összeszoktunk a csapatommal, örömteli, hogy a szülők társként fordulnak felénk, hiszen a család után a bölcsőde az elsődleges szocializációs színtér. Rendszeresen időt biztosítunk a szülőknek a személyes kommunikációra, hogy első kézből kapjanak információt a gyermekükről, akik nálunk önfeledten tölthetik a mindennapokat. Itt tényleg szárnyalhatnak – fogalmazott.

A megszólalók egyetértettek abban, hogy a munkavállalói lojalitást is remekül erősíti, ha biztosítható a munkahelyi bölcsődei ellátás, illetve remek visszajelzést jelent a szülőknek, ha a gyermek örömmel megy reggel a bölcsődébe, mert akkor ott minden rendben van.Átlag feletti születésszám

A pódiumbeszélgetésen részt vett Szigeti Barbara, a Tesco Magyarország HR-vezetője, aki a vállalat családbarát intézkedéseibe is bepillantást engedett.

– Annyira tetszettek a látottak, hogy a bölcsődébe belépve eluralkodott rajtam az érzés, hogy olyan szívesen szülnék még egy gyermeket – osztotta meg gondolatait Szigeti Barbara. – Véleményem szerint össze lehet hangolni a munkát a magánélettel, talán jó példa a saját karrierem: héthónapos volt a pocakomban a gyermekem, amikor kineveztek országos felelősséggel rendelkező vezetővé. A családi hátteret illetően szerencsém volt, de HR-vezetőként látom, hogy mennyit tud segíteni a szándék mellett egy kitűnő bölcsőde. Nálunk kiemelt szerepet kap a családbarát gondolkodás, hiszen 7000 gyermek szülei dolgoznak a különböző területeken, különösen népszerű a babaváró csomagunk, a megduplázott apás szabadságunk, illetve fontosnak tartjuk, hogy fizetett távollétet kapnak a gyermeket örökbefogadók vagy a lombikprogramban részt vevők. Az is érdekes, hogy a munkavállalóink 70 százaléka nő, de vezetői szinten is 50 százalék feletti ez az arány. Összehasonlítva az európai vállalatközpont adatait, az itthoni egységek munkavállalóinál kétszer annyi gyermek születik, mint nemzetközi viszonylatban. Uralkodó szemléletté vált nálunk, hogy ismerjük meg minél jobban azt a közösséget, amelyet vezetünk, mert így tudjuk a leginkább segíteni a munkatársaink életét.


Hogyan is érdemes elindítani egy munkahelyi bölcsődét? Milyen feltételeknek kell megfelelni? Hová fordulhatnak támogatásért az érdeklődők? Az EMMIKE munkahelyi bölcsőde szakmai tanácsadóként és terephelyszínként előre egyeztetett keretek között elérhető az érdeklődők számára. A cél, hogy a jövőben minél több munkahelyi bölcsőde tudja fogadni országszerte a dolgozni akaró szülők gyermekeit! A szakmai módszertani támogatást a Magyarországi Családi Bölcsődék Közhasznú Egyesülete (MACSKE) biztosítja.