Amíg kicsik az unokák, könnyű bevonni őket mindenféle egyszerű, otthoni programba, játékba és boldogan mennek a nagyszülőkkel ücsörgős-éneklős gyermekkoncertekre vagy bábszínházba. Ha szerencsénk van, akkor kamaszkorba lépve is szívesen töltik az idejüket a nagyival, a nagypapával, anélkül, hogy a közös program kimerülne a telefon nyomkodásában. Néha azért nem árt beiktatni a tizenévesek ízlésének és igényének megfelelő programot is. A csalad.hu olyan érdekes kikapcsolódási lehetőségeket gyűjtött össze, amihez szívesen csatlakozik a nagyra nőtt unoka, és még csak punk-rock koncerten sem kell csápolnia a nagymamának.

1. Szabadulószoba

A szabadulószoba első hangzásra bizonyára morbidnak tűnik, de a szervezők ügyelnek arra, hogy minden korosztály megtalálja a saját ízlésének megfelelő pályát. A kis csapatnak furfangos feladatokat, rejtvényeket kell megoldania, melyeket egy megadott időintervallum alatt kell teljesíteni. A szabadulószobák világa igazi élményt nyújthat az egész családnak, kortól függetlenül. Számos érdekes témájú program közül választhatunk: nyomozóvá válhatunk, akinek meg kell oldani egy rejtélyes bűnügyet, de varázsvilágba is csöppenhetünk, ahol mesebeli lényeket kell megmentenünk. Mivel a feladatokat közösen kell megoldanunk, a szabadulószobás programok még jobban összekovácsolják a csapattagokat, jelen esetben a nagyszülőket és az unokákat.

2. Szelfi a nagyival

Ha már annyira elválaszthatatlan az unoka a telefonjától, használjuk fel az okoskészüléket egy kis közös időtöltésre! Számos olyan családi interaktív kiállítás és galéria létezik, ahol nemhogy nem tiltott, de kötelező a mobil vagy a tablet használata. Az unoka bizonyára értékelni fogja, hogy a nagyit vagy a nagypapát is érdekli, hogyan szereti tölteni az idejét, és a nagyszülő is közelebb kerül a mai tizenévesek világához. Innen már csak pár lépés, hogy együtt videojátékozzanak.

3. A színház örök

A színház szerencsére sosem megy ki a divatból, azonban érdemes előtte megkérdezni az unokát, van-e olyan darab, amit szívesen megnézne. Kísérletezzünk nyugodtan kortárs művekkel, esetleg régi klasszikusok modernebb feldolgozásával. Próbáljuk elfogadni, megérteni a mai tizenévesek eltérő ízlését. Természetesen mindez nem zárja ki azt sem, hogy az unokánk egyszer-egyszer igent mondjon az operettre.

4. Sportoljunk együtt

A nyugdíjas években különösen fontos a testmozgás, hiszen bizonyítottan frissen tartja nem csak a testet, de az elmét is. Keressünk olyan mozgásformát, amit a tizenéves korosztállyal együtt űzhetünk. Ilyen lehet az úszás, a jóga, vagy egy jó kis nordic walking a természetben.

 

(Fotó: Shutterstock)