Ismerjük meg az ellenséget, hogy szembeszállhassunk vele! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Ismerjük meg az ellenséget, hogy szembeszállhassunk vele!

csalad.hu
2020. szept. 19. 8:00
Életmód

ParlagfűSTOP címmel dolgozott ki ingyenes e-learning tananyagot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ. Az online platform célja, hogy megismertesse a fiatalokkal a hírhedt allergén gyomnövényt, felhívja a figyelmet káros hatásaira és az irtás fontosságára.

A tananyag elsősorban a középiskolásoknak szól, de bárki elérheti a www.parlagfu-stop.hu címen.

A fiatalok saját tempójukban haladhatnak végig az e-learning négy leckéjén. Animációk és szöveges összefoglalók segítik az információk befogadását. Ezekben megismerhetik a parlagfű általános jellemzőit, az allergia tüneteit, és azt is megtudják, mit kell tenni, ha valaki parlagfűvel fertőzött területet lát, miként jelentheti be egyszerűen és gyorsan a hatóságoknak.

Az e-learning rendszerben sikeresen teljesítők oklevelet is kapnak.

Sok napsütés, sok pollen

Magyarországon augusztus közepén kezdődött az idei parlagfűszezon. A pollen koncentrációja általában augusztus végén, szeptember elején tetőzik, és a pollenszemek az első fagyokig jelen lehetnek a levegőben.

A csapadékmentes, meleg, napos időjárás nem kedvez a parlagfű virágporára érzékenyeknek. A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja továbbra is magas, illetve nagyon magas lesz az országban. Aktuális polleninfo: https://efop180.antsz.hu/polleninformaciok

Koronavírus és allergia

A magyar lakosság legalább 20 százalékát érinti a pollenallergia, Nékám Kristóf allergológus az M1 műsorában a napokban arra is felhívta a figyelmet, hogy az allergiás nátha asztma kialakulásához is vezethet, ezért fontos az allergia gyógyszeres, tüneti kezelése.

A helyes maszkhasználat nemcsak a koronavírus-fertőződés kockázatát csökkenti, hanem a pollenek ellen is védelmet nyújt.

Nékám Kristóf kiemelte, hogy aki asztmás, nagyobb valószínűséggel könnyebben lesz koronavírus-fertőzött, mivel az allergia által kiváltott felsőlégúti gyulladás miatt a szervezet vírussal szembeni védekezése gyengébb.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján arra is felhívja a figyelmet, hogy a légúti allergiában szenvedők gyakrabban nyúlnak szemükhöz, orrukhoz, így fokozottan ügyelniük kell a megfelelő kézhigiénére, azaz a gyakori kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Emellett a helyes maszkhasználat nemcsak a megfertőződés kockázatát csökkenti, hanem a pollenek ellen is védelmet nyújt.

8+1 tipp pollenallergiában szenvedőknek

A Tisztiorvosi Hivatal facebook oldalán gyűjtötte össze azokat a hasznos tudnivalókat, amelyeket érdemes megfontolniuk a pollenallergiában szenvedőnek:

  1. Keressen fel szakorvost!
  2. Figyelje a pollennaptárat!
  3. Időben kezdjen el gyógyszert szedni!
  4. Magasabb pollenterhelésnél kevesebb időt töltsön a szabadban!
  5. Éjszaka szellőztessen!
  6. Reggel vagy este menjen ki a szabadba!
  7. Viseljen FF2 vagy FF3 maszkot!
  8. Az autóban rendszeresen cseréljen pollenszűrőt!
  9. Naponta mosson hajat és tisztítsa a cipőjét!

(fotó: Shutterstock)