A Kulturális és Innovációs Minisztérium  családokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány olyan otthonteremtési koncepciót akart létrehozni, amely a vágyott gyermekek megszületését ösztönzi és érdemi segítséget nyújt a családoknak.

 Ha egy párnak már van gyermeke, de további gyermekeket vállal, akkor igénybe tudja venni a támogatást - mondta. Kiemelte, hogy az édesanya 41 éves koráig vehetik igénye a CSOK Pluszt, január 1-től azonban kétéves átmeneti időszak lépett életbe. Ebben a két évben bármilyen életkorban igényelhető a támogatás a pároknak, ha az édesanya igazolja a 12 hetes várandóságot - hangsúlyozta az államtitkár.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a CSOK Plusz három százalékos, államilag támogatott kamattal és tíz százalékos önerővel vehető igénybe, az összeg a gyermekek számától függően 15 millió, 30, illetve 50 millió forint. Hozzátette, hogy a bankok és más piaci szereplők egyetértenek abban, hogy a módosítások eredményeként a CSOK Plusz érdemi segítséget tud nyújtani az otthonteremtéshez. A CSOK Plusz konstrukcióval a gyermeket vállaló családok a városokban is tudnak ingatlant vásárolni - hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a CSOK Plusz kamata 5-6 százalékkal alacsonyabb az általgos hitelkamatok szintjénél.

A változások között említette azt is, hogy a CSOK Plusz az ország teljes területén, valamennyi településen igénybe vehető, akár az 5000 fő alatti településeken is. Elmondta azt is, hogy kombinálható akár a falusi CSOK-kal is, amelynek összege szintén nőtt január 1-től.

Babaváró program

Januártól változott a Babaváró program is, amely "sikertermék"; az elmúlt években több mint 230 ezer pár igényelte. A Babaváró olyan hitel, amely a gyermekek megszületésével fokozatosan támogatássá változik, az összeget a párok szabadon felhasználhatják - ismertette az államtitkár, megjegyezve, hogy az adatok szerint a Babavárót is zömmel otthonteremtésre fordítják a családok.

 Ezt a támogatási formát 30 év alatti párok igényelhetik, de most életbe lépett egy átmeneti időszak, amelynek keretében a 41 év alatti édesanyák is igényelhetik igazolt várandóság esetén - emelte ki.

Folytatódik a családtámogatások "finomhangolása"

Hornung Ágnes kitért arra is, hogy az idei évben folytatódik a családtámogatások "finomhangolása", a prioritás az otthonteremtés, az anyagi biztonság, valamint a munka-magánélet egyensúlyának megteremtése. Mint mondta, számtalan javaslat megfogalmazódott, többek között a három gyermekes anyák szja-mentességének bevezetése, amelyről folyamatos tárgyalások zajlanak.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában az államtitkár elmondta, hogy kik és hogyan igényelhetik a CSOK Pluszt, illetve a falusi CSOK-ot. A CSOK Plusz igényelhető, ha a családnak már van gyermeke és ahhoz vállal további gyermeket, és igényelhető akkor is, ha a családnak még nincs gyermeke, de "előre vállal" egy, kettő vagy három gyermeket - mondta.

Hozzátette, hogy a támogatás összekapcsolható a falusi CSOK-kal is. Ha egy családnak van két gyermeke, és 5000 fő alatti településre költözik, akkor igényelheti a falusi CSOK-ot, majd, ha születik még egy gyermek, akkor már a CSOK Plusz is igénybe vehető - ismertette. A két támogatással 65 millió forintot is igényelhet egy család - jegyezte meg.

Elmondta azt is, hogy a kamat maximum 3 százalék a CSOK Plusz esetében, a tőke összege pedig folyamatosan csökken a gyermekek megszületésével. A második gyermek megszületésétől gyermekenként 10-10 millió forinttal csökken a tőke összege - emelte ki.

Hornung Ágnes közölte, hogy a CSOK Plusz igényléséről az első adatok a hónap végén várhatók, érdemi információk pedig fél év múlva lesznek.