A magas vérnyomás, a magas vércukor, a magas koleszterin, illetve bizonyos pajzsmirigy betegségek kiválthatják, elősegíthetik ezeknek a szembetegségeknek a kialakulását – közölte Ozsváth Mária szemész szakfőorvos az M1 Életkor című műsorában. Hozzátette, ez egyelőre még csak megfigyelések alapuló feltételezés.

Az UV sugárzás károsítja a szemet

Bizonyított viszont, hogy nem tesz jót a látásunknak az UV-sugárzás – az általa okozott szembetegségek kialakulása több éves folyamat. Bőrünkhöz hasonlóan a napsugarak szemre gyakorolt hatása idővel halmozódik, ezért már gyermekkorban védekezni kell jó minőségű napszemüveggel.

De nem csak napsütésben kell védekeznünk. Gajdó Zsolt optomerista arra hívta fel a figyelmet, hogy az UV-sugárzás 40 százaléka borongós időben, télen is jelen van. Hozzátette, a sugárzás mértéke nagyban függ a környezettől is, hiszen a zöld környezet elnyeli az UV-sugárzást, egy havas vagy homokos környezet azonban 80 százalékban visszaveri azt.

Kiemelte: sokan nem tudják, hogy az optikai lencsék UV-szűrővel is rendelhetőek, annak ellenére, hogy ez nagyon fontos, hiszen ez adja azt a maximális védelmet, amivel a szem károsodása kiküszöbölhető.

Az akupunktúra és a szemtorna is hatásos gyógymód

Mi is sokat tehetünk látásunk érdekében: ne dohányozzunk, fogyasszunk minél több zöldséget, tartsunk 10-15 napos feketeáfonya kúrát és évente ellenőriztessük szemünk állapotát akkor is, ha nincs semmi panaszunk.

Ozsváth Mária kiemelte, az akupunktúra és a szemtorna hatásos gyógymód lehet, de csak abban az esetben, ha nincs szemfenék-meszesedés vagy szemfenék-betegség.

(fotó: Shutterstock)