A szülők hálásak, a gyermekorvosok pedig a rendelési időben végre a valódi betegekkel foglalkozhatnak – egyebek mellett ezeket az előnyöket nyújtja a pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Rendészeti Szakközépiskola, miután két évvel ezelőtt háromról tizenötre növelte a szülők által igazolható napok számát. Az igazgató, Nagy Koppány Lászlóné a csalad.hu-nak elmondta: valahonnan, valamikor elterjedt, hogy a szülők csak három napot igazolhatnak, ha a nevelési intézményből hiányzik a gyermekük. Azon túl orvosi pecsétre van szükség.

– A módosítás iránti igény egy helyi gyermekorvostól érkezett. Jóban vagyunk, és az egyik beszélgetésünk alkalmával elmesélte, hogy munka idejének több mint a fele azzal megy el, hogy gyártja a kamu orvosi igazolásokat. Mindenki tudja, hogy gyakran nem betegség miatt kell a papír, esetleg olyan kisebb, vagy rövid idegig tartó rosszullétről van szó, amit a szülő is tud kezelni. Ez az orvos kérte, nézzek már utána a rendeletnek. Megtettem, és számomra is így lett világos, hogy egy népmesei hármas számról van szó. Egyszer valaki kitalálta, ma pedig már mindenki kőbe vésett szabályként kezeli a háromnapos igazolás lehetőségét. Amikor kiderült, hogy szabályozásról szó nincs, mondtam, hogy én nagyon szívesen leszek a változás úttörője.

„Nem élnek vissza a helyzettel”

Az igazgatónő elmondta, hogy a javaslatot a tankerület vezetője is támogatta, sőt, az értekezleteken pozitív és követendő példaként említi az intézményvezetők előtt.

– Nyitottnak kell lenniük a pedagógusoknak. Előfordul, hogy a családok már pénteken elindulnak a vidéken élő beteg nagymamához, vagy vasárnap nagyon későn érnek haza. Ilyen esetben ne kelljen azzal kezdeni a hétfőt, hogy orvosi igazolásért rohannak. Az, hogy megemeltük az igazolható napok számát, nekünk nem jelent plusz adminisztrációt, a szülők számára viszont könnyebbség. Bátran kijelenthetem: nem élnek vissza a helyzettel. Sőt, megtisztelve érzik magukat, hogy bizalmat szavaztunk nekik. Korábban halmozódtak az igazolatlan órák, és nem feltétlenül azért, mert a gyermek rossz családban él, vagy a szülő felelőtlen. Mára ez a probléma minimálisra csökkent.

Hálás szülők, jól tanuló gyerekek

Az igazgató a 30 napos szülői igazolás bevezetésére tett javaslatot, amely – ahogy fogalmazott – csaknem a korlátlanság határát súrolja. Szerinte ugyanis a szülőnek korlátlan felelőssége van a gyermekével szemben. A kollégák ezt túlzónak találták, így kompromisszumot kötöttek, és a 15 nap vált igazolhatóvá. Hangsúlyozta, hogy azoknak, akiknek fontos az, hogy a gyermeküket nevelő, oktató pedagógussal őszinte kapcsolatban legyenek, nagyon sokat segített ez a változás.

– Én pedig elhiszem, amit leír a szülő, bízom bennük. Miért ne tenném? Nagyon sok visszajelzés érkezett, szóban, e-mailben köszönték meg a kezdeményezést, azt mondják, hatalmas könnyebbség számukra, nagyon hálásak érte, és a gyermekük tanulmányi eredménye sem romlott le – mondja az igazgatónő, aki azt is hozzáteszi, hogy sok más iskolavezető érdeklődik a tapasztalatokról, de félnek a változástól. Akad olyan, aki 3-ról 5-re módosította az igazolható a napok számát, bár Nagy Koppány Lászlóné szerint ennek nincs sok értelme. Mások a 10-15 napban gondolnak, ami már érdemi változás. – Jó lenne, ha indulna egy országos összefogás a 30 nap, vagy akár a korlátlanság érdekében, mert ez a jövő.

(fotó: Shutterstock)