18 millió forintnyi adóelőny

A 2019 februárjában bejelentett Családvédelmi Akcióterv része a négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége. Az idei év elején életbe lépett az intézkedés, így az említett édesanyáknak életük végéig nem kell szja-t fizetniük.

Az adómentesség ráadásul a vér szerinti gyermekek mellett ugyanúgy jár az örökbe fogadott gyerekek után is, a kedvezménybe ők is beleszámítanak. Továbbá – persze feltételek mellett –, az adómentesség a már felnőtt gyermekek után is jár.

A négy- vagy többgyermekes anyák adókedvezményével – amire nagyjából negyven-ötvenezer nő lehet jogosult országszerte – azok járnak a legjobban, akik viszonylag korán vállalnak gyermeket, majd mielőbb elkezdenek dolgozni. Ha az anya például 40 évesen munkába áll, és a mostani szabályok mellett a jelenlegi bruttó átlagbért vesszük, ami mellé egy 4 százalékos bruttó bérnövekedést is számolunk, a nő nyugdíjba vonulásáig (ami átlagosan 59 év), összesen 18,1 millió forintnyi adóelőnnyel számolhatunk – derül ki az nlc.hu cikkéből.

Együtt igényelhetik a családi adókedvezményt

A 15 százalékos személyijövedelemadó-mentesség mellett az édesanya – valamint vele megosztva az édesapa – a családi adókedvezményt együtt is igényelhetik.

Elindult a Nagyszülői GYED

Január elsejétől él a Nagyszülői GYED is, ami azt jelenti, hogy már a nagyszülők is elmehetnek GYED-re, ha a család úgy dönt, hogy a szülők inkább dolgoznak. E téren az egyik legfontosabb kitétel, hogy a szülők helyett a gyermekgondozást vállaló nagyszülők még nem lehetnek nyugdíjasok. A Nagyszülői GYED-et viszont beleszámítják a szolgálati időbe, ám egyszerre csak az egyik nagyszülő veheti igénybe. Ő több unoka után is kaphatja a folyósítást. A Nagyszülői GYED ugyanúgy a CSED után a gyermek 2 éves koráig, ikrek esetén a gyermekek 3 éves koráig jár.

Mindeközben a GYED-en lévő nagyszülőt a munkahelyén fizetés nélküli szabadság és felmondási védelem illeti meg. A maximálisan megállapítható GYED összege 2020-ban 225 288 Ft.

Ki jogosult nagyszülői GYED-re?

 • aki az unokája születése előtti két évben 365 napon át biztosított volt,
 • az anya és az apa is (az egyedülálló szülő esetén a gyermeket gondozó szülő) kereső tevékenységet végez, vagyis dolgozik
 • a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik,
 • a gyermek szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy hozzájárultak, hogy a GYED-et a nagyszülő vegye igénybe,
 • a nagyszülő a GYED alatt nem dolgozhat, kivéve, ha a munkavégzés kizárólag az otthonában történik,
 • a nagyszülő nem lehet nyugdíjas
 • az unoka nem lehet bölcsődés, hivatalos megfogalmazásban: nem részesülhet napközbeni ellátást biztosító intézményi elhelyezésben,
 • a gyermek után más nem kaphat gyermekgondozást segítő ellátást, és a szülők másik gyermekük után sem részesülhetnek gyermekgondozási ellátásban (CSED, GYED, GYES).

Ingyenes meddőségi kezelések

Idén a fogamzási problémákkal küzdő párok is komoly támogatást kapnak, miután január 1-től a kormány ígérete szerint ingyenes lett a meddőségi kezelések során használt gyógyszerek és a kapcsolódó vizsgálatok, kezelések egy része. Ezen belül is azok, amelyek részben már eddig is tb-finanszírozásban részesültek. A számítások szerint az intézkedés közel 150 ezer magyar pár életét teheti könnyebbé.

Továbbá komoly szándék mutatkozik arra is, hogy 2020. július elsejétől eltöröljék a teljesítmény-volumen korlátot, hogy megszüntessék a várólistákat a meddőségkezelésben. Ekkor hat meddőségi centrumot állami irányítás alá vonnak, hogy egységes legyen az ellátás.

Az intézkedés a következő intézeteket érinti

 • a budapesti székhelyű Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.,
 • a szintén budapesti székhelyű Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.,
 • a szegedi székhelyű Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.,
 • a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.,
 • a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.,
 • és a szintén fővárosi Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.

Még vonzóbb lesz a Falusi CSOK

Eszerint 2020. január 1-jétől 2486, úgynevezett preferált kistelepülésen már nemcsak használt, hanem új lakás vásárlásához, bővítéséhez is lehet igényelni Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK). A kistelepüléseken építkezők és felújítók számára fenntartják az 5 százalékos kedvezményes áfát, amelynek révén akár ötmillió forintot is vissza tudnak igényelni.

Több lesz a nyugdíj is

A nyugdíjak is emelkednek 2020-ban, a kormány 2,8 százalékos emelést irányzott elő. A minimálnyugdíjak esetében 800 forinttal számíthatunk többre, az átlagnyugdíj összege 138 ezer forintra emelkedik, az öregségi nyugdíjminimum ugyanúgy 28 500 forint lesz. A nyugdíj továbbra sem követi majd az inflációt, így várható, hogy az év vége felé érkezik a megszokott nyugdíjkorrekció.

(fotó: Shutterstock)