A minimálbér február 1-jei emelkedésének köszönhetően nő a gyermekgondozási díj (GYED), a diplomás GYED, a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) és az első sikeres nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott állami támogatás összege is.

Az idei emelés következtében a GYED maximális összege 2021-ben eléri a bruttó 234 360 forintot. Ezen belül a diplomásoknak juttatott GYED-nél az egyetemi alapképzésben részt vevő hallgatók támogatása 117 180 forintra, a mesterképzésben részt vevőké 153 300 forintra emelkedik. A GYED emelése visszamenőleges hatállyal, 2021. január 1-jétől érvényes.

A családokért felelős miniszter kiemelte, hogy a kormány a tartósan beteg gyermeküket otthon ápoló szülők segítésére vezette be a GYOD-ot (a Gyermekek Otthoni Gondozási Díját) 2019-ben. A kormány azt is vállalta, hogy 2022-ig folyamatosan emeli a GYOD mértékét, hogy elérje a minimálbér szintjét. 2021-ben a GYOD összege a minimálbér nyolcvannyolc százalékának felel meg, továbbá az otthon nevelt beteg gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

Nyelvvizsga támogatás

A kormány továbbra is elkötelezett támogatója a fiatalok nyelvtanulásának, ezért idén is biztosítja a harmincöt év alatti fiatalok nyelvvizsgadíjához szükséges támogatást.

Idén a sikeresen nyelvvizsgázó fiatalok legfeljebb 41 850 forintot igényelhetnek vissza. A miniszter hangsúlyozta, hogy a támogatásnak köszönhetően a családok kiadásait is csökkenti a kormány.

2018 óta közel hárommilliárd forint értékben kilencvenötezer fiatal kapta vissza a nyelvvizsga díját.

(illusztráció: Shutterstock)