A nappali a lakás, illetve a ház központi része, ahol általában sok időt tölt a család, ezért fontos, hogy jól érezzük ott magunkat. Funkciójából adódóan a helyiségnek kellően otthonosnak, világosnak is kell lennie, éppen ezért érdemes tudatosan és alaposan megtervezni, hogy milyen stílusban és elrendezésben alakítsuk át.

Hogyan kezdjünk neki a felújításnak?

– Végig kell gondolnunk, milyen összhatásra vágyunk, ezután lehet meghatározni a prioritásokat – kezdi Tribikné Deák Anna lakberendező. – Ilyenkor sok kérdés merül fel, és ezekre mindig többféle válasz kínálkozik. Gondoljuk át, merüljünk el a részletekben, tudatosan tervezzük meg új nappalinkat. A tervezés az igények és a lehetőségek összehangolásából indul ki.

A lakberendező hangsúlyozza: a nagyobb kivitelezési munkákat, ha sor kerül ilyenekre, mindig bízzuk szakemberre.

– A válaszfalak bontása, eltolása legtöbb esetben statikus szakvéleményét igényli. Radiátorok áthelyezésekor a rendszert le kell üríteni, társasházi lakás esetében ezt külön engedélyeztetni, kérvényezni kell, amennyiben nem a nyári karbantartási munkálatok alatt tervezzük a felújítást. Új ajtó vágásakor nem mindegy, hogy tégla- vagy betonfalról beszélünk. Előbbinél egy kőműves tud a segítségünkre lenni, utóbbi speciális betonvágó szerszámokat és szakembert igényel.

Mennyire legyen zsúfolt a helyiség?

– Csak amennyire muszáj – tanácsolja a szakember. – Jó esetben összeírtuk, felmértük az igényeinket, eldöntöttük, mely bútorainkat tartjuk meg, és melyek helyett vásárolunk újakat. A helyiség mérete határozza meg, mi mindent tudunk elhelyezni úgy, hogy ne legyen zsúfolt a szoba.

Mindenekelőtt készítsük el a nappalink méretarányos alaprajzát kockás papíron, a legegyszerűbben: 10 négyzetrács = 1 méter. Legyen feltüntetve pontosan az ajtók, ablakok, konnektorok, villanykapcsolók, kémény, stb. helye. Helyezzük el a meglévő bútorainkat az alaprajzon, nézzük meg, mire van még szükségünk, és ehhez mekkora tér áll rendelkezésünkre. Határozzuk meg a megvásárolandó bútorok maximális méretét. Előfordulhat, hogy kevés a hely, de egy másik szobával összenyitva, vagy akár csak egy részt hozzáadva megnőhetnek a lehetőségeink.

A színek hatalma

Tribikné Deák Anna szerint a színek nagymértékben befolyásolják a hangulatunkat, hőérzetünket, sőt, a szobák mérethatását is, ezért nagyon fontos részletei a „berendezésnek”.

– Készítsünk színtervet! – javasolja a lakberendező. – Vegyük figyelembe a meglévő berendezési tárgyainkat: a kanapé kárpitját, egy festményt, meglévő díszpárnát stb., és ezekhez a színekhez keressünk további színeket a falra, válasszunk függönyt, szőnyeget. A legnagyobb felületeken, mint például a padló, a falak, a kanapé, válasszunk nyugodt, szolid színeket. A kisebb, könnyebben mozgatható tárgyakkal színezzük a helyiséget.

– A lakberendezésben gyakran használjuk a különböző színek kontraszthatását, mint például a hideg-meleg, vagy a sötét-világos kontrasztot. Előbbi esetben hideg színekkel berendezett enteriőrben helyezzünk el egy-egy meleg – piros, narancs – színű darabot, ezzel mintegy felmelegítve azt, vagy fordítva: meleg színekkel berendezett szobát hideg (például kék, zöld) színnel frissíthetünk fel. A sötét-világos kontraszt akkor jön létre, ha például egy sötét fal elé állítunk egy világos bútort vagy dísztárgyat. Egy exkluzív tapétával fokozhatjuk a hatást, azonban törekedjünk az egyensúlyra. Egy nagy, színes felület környezete legyen visszafogott, kevésbé harsogó és feltűnő.

Mivel burkoljuk a padlót?

A lakberendező szerint újra nagy divat és egyre többen választják a tömör fából készült parkettát vagy a svédpadlót, mely akár egy életre szólhat.

– Többször felcsiszolható, felújítható, szemben a laminált padlóval, melynek jóval rövidebb az élettartama – teszi hozzá a szakember. – Ezen egy HDF hordozó rétegen nyomdai eljárással mintázott dekor van, amit melamin gyantás védőréteg véd a kopástól. Sajnos könnyen karcolódik. Legnagyobb előnye a többféle kivitel, szín és árkategória: mindenki megtalálhatja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő minőséget.

– A hajópadló fenyőfából készül, és mint ilyen, fajtától függően többé-kevésbé sérülékeny. A természetes fa kedvelőit ez azonban nem tántorítja el, hiszen meleg, otthonos érzetet nyújt.

Ami a berendezést illeti...

– Gondoljuk át, hány személy fogja használni a szobát, hány vendéget szeretnénk leültetni – javasolja a lakberendező. – Mit kell tárolnunk a helyiségben: könyveket, dísztárgyakat, esetleg ruhaneműket is? Ennek tudatában válasszunk könyvespolcokat, zárt szekrényt, komódot. Ha szeretnénk TV-t, annak elhelyezésénél fontos szempont, hogy ne legyen a fénnyel szemben, valamint meg kell néznünk, hogy jó helyen vannak-e az elektromos és egyéb kiállások. Felújításkor erre is gondoljunk, és idejében határozzuk meg ezeknek a helyét. Dolgozósarok kialakításánál törekedjünk legalább egy minimális szeparáltságra, ez lehet például egy térbe állított szekrény vagy könyvespolc, de lehet egy épített pengefal is.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a nappali hangulatát befolyásoló kiegészítőket – függöny, párna, dekoráció – mindenképpen gondosan válasszuk ki.

– Színben és textúrában is harmonizálniuk kell a meglévő berendezési tárgyainkkal – magyarázza Tribikné Deák Anna. – Egy bézs színű kanapé önmagában talán unalmas lehet, de erős színekkel, mint például a fekete, barna vagy akár a piros, kellemes hatást érhetünk el. A barna szín mellé könnyű más színeket választani. Szóba jöhet például a narancs, a türkiz, a világoskék vagy a piros.

Miért jó a szőnyeg a nappaliban?

– Szőnyeg használatával kijelölhetünk, elkülöníthetünk különböző funkciójú tereket a nappalin belül, mint például az étkező, vagy a pihenés helyét – mondja Tribikné Deák Anna. – Melegséget és egy kis luxust visz az enteriőrbe. A meghatározott, elképzelt stílustól függ, milyen anyagot választunk. Egy jó minőségű, természetes alapanyagú szőnyeg minden otthon fontos kelléke. A nappaliban lehet puhább, magasabb szálméretet választani, az étkező alá inkább vékonyabb, könnyen porszívózható darabot keressünk.

(fotó: Shutterstock, privát)