A konyha a családi otthon központja, a „tűzhely”, amely közösségi térként is funkcionálhat, ezért különösen fontos, hogy kényelmesen érezzük benne magunkat. A csalad.hu Tallódi István konyhatervezőt kérte fel, hogy praktikus tanácsaival segítsen, mielőtt belevágunk a nagy átalakításba.

Fontos alapszabályok

– Mindegy, hogy panellakásban, társasházban vagy családi házban élünk, az ergonomikus konyhakialakításnak van két alapszabálya. Fontos, hogy elférjünk, úgy tudjunk mozogni a térben, hogy minden kézre essen, megfelelő legyen a műveleti sorrend. Lehet kísérletezni, akár saját tapasztalatból megtervezni, de érdemes inkább szakember segítségét kérni.

Tallódi István szerint a másik kulcs a kényelmes magasság.

– Sokan erre egyáltalán nem fordítanak figyelmet, pedig érdemes! Van egy általános lábazat-magasság, egy szabvány alsóelem-magasság és az emberek nem foglalkoznak azzal, hogy a konyha használója milyen magas, rövid-e a karja vagy hosszú, fáj-e a háta, ha le kell hajolnia. Pedig minden szabályos konyhabútor állítható lábakon áll, akár centiméterenként, lépcsőzetesen is ki lehetne választani az ideális magasságot.

A szakértő példaként a német gyakorlatot említette, ahol az sem ritka, hogy más-más magassága van a mosogatótálcának és a főzőlapnak, hiszen ezek használata eltérő magassággal a legpraktikusabb. Nincs szükség egyébként bonyolult képletre az ideális pultmagasság megtalálásához.

– A munkalap ideális magasságát úgy tudjuk megállapítani, hogy derékszögben behajlítjuk a karunkat: a könyökünk alatt 15 centivel van a célszerű szint. Ezt már a felújítás előtt érdemes beállítani és például az alacsony fali konnektorokat ehhez igazítani.

Anyagok

Januártól támogatásként a felújítási költségek fele, legfeljebb 3 millió forint igényelhető vissza az elkészült beruházás után. Tervezzünk tehát úgy, hogy az elképzelésünk és a rendelkezésre álló keret találkozzon.

– Nem érdemes túlköltekezni, inkább minőségi, mint drága anyagban gondolkozzunk, ne a divatos, de kevésbé tartós anyagot válasszuk!

A szakértő felhívja a figyelmet egy komoly buktatóra is.

– Ma már mindenki számra elérhetőek a legjobb fiókrendszerek, vasalatok, belső szerkezetek. Ezek rendkívül terhelhetőek, akár 40-60 kilót is elbírnak. De ha ezeket silány minőségű bútorba építjük be, tehát ha a szekrény teste – a korpusz – nincs megfelelően elkészítve, akkor minél többet bír a belső szerkezet, a fiók, maga a szekrény annál hamarabb fog szétesni, mert nem bírja ugyanazt a terhelést.

Tallódi István szerint olyan korpuszra van szükség, aminek jó a geometriája, precíziós gépeken vágják le a lapokat és nyomás alatt ragasztják össze azokat. A brandek ebben az esetben is tudják garantálni a minőséget, alapvető elvárás az összeragasztott korpusz. Ezért is érdemes konyhaszaküzletben vásárolni.

Terek, ötletek

– Jellemző, hogy az emberek „fordítva” terveznek: elkészülnek a vezetékek, a kiállások, a konnektorok, és ezekhez tervezik meg a konyhát, pedig jobb lenne előrelátóbbnak lenni – folytatja a konyhaszakértő. – Találjuk ki az ergonómiai sorrendet, azt, hogy milyen háztartási gépekre van szükség. A beépíthető készülékek tekintetében legyünk visszafogottak, maradjunk az észszerűségnél. Sokan az égvilágon mindent beépítenek és végül nem marad hely tárolásra. Például egy tányérmelegítőre nem biztos, hogy szükség lesz. A mosógépet, szárítógépet pedig, ha egy mód van rá, ne a konyhabútorba helyezzük, bár ez egyre gyakrabban látható, de a mosás és a főzés funkció egymástól teljesen idegen. Ha családi házunk konyhájának felújítását tervezzük, érdemes akár a falak mozgatásában is elgondolkodni. Például, ha van rá hely, alakítsunk ki egy külön tárolóhelyiséget, ahol sok minden elfér. Manapság a konyhabútornak már esztétikai szerepe is van, a mindent elnyelő kamra segítségével pedig megőrizhetjük a rendet a konyhánkban.

Panelben sem lehetetlen

Egy panellakás konyhájának felújítása kevesebb lehetőséget rejt magában, mint egy családi házé vagy akár egy társasházi lakásé. A kötöttség ellenére azért ott is sokat tehetünk, hogy korszerűbb és praktikusabb legyen a bútor kialakítása.

– Egy panellakásban nagyon oda kell figyelni a légelvezetésre. Az elszívó akkor a leghatékonyabb, ha a külső légtérbe, az utcára van kivezetve. A paneleknél ez kevésbé megoldható, sokszor csak a közös légakna áll rendelkezésre, és az sem biztos, hogy a legjobb állapotban van. Talán költséghatékonysági szempontból és a helyi adottságok miatt is sokan választják még mindig a gáztűzhelyeket, sütőket, de a keletkező szén-dioxid és vízpára, a korlátozott légelvezetési lehetőségek miatt jobb ötlet a felújításkor már elektromos berendezésekben gondolkodni.

Bár sokszor elragadja az embert a fantáziája és a vágyai, Tallódi István azért óva int, hogy megvalósíthatatlan feladatok elé állítsuk a kivitelezőket. Talán meglepő, de nemcsak a minikonyha okozhat fejtörést, hanem az is, ha túl nagy tér áll rendelkezésünkre.

– Persze könnyen elcsábulhat az a szerencsés, akinél sem a helyiség méretei, sem az anyagi lehetőségei nem szabnak határt egy igazán látványos konyha megépítésére. Azonban ergonómiai szempontból a túl nagy konyha is előnytelen: távol kerülnek egymástól az eszközök, és rendkívül fárasztó tud lenni, ha egy-egy munkafolyamat között folyamatosan mászkálni kell.

Amerikai konyha?

– Magyarországon félreértelmezzük az amerikai konyha fogalmát – hangsúlyozza Tallódi István arra a kérdésre, hogy van-e létjogosultsága az évtizedek óta jelenlévő trendnek Magyarországon. – Az igazi amerikai konyha nem egyterű, hanem átadóablakos. Vannak benne felső elemek, amelyek térelválasztóként lógnak a mennyezetről és az alsó elemek mögött általában fal van, például bárpulttal elválasztva a nappalitól és egy átadóablakon keresztül lehet belátni a konyhába.

A szakértő inkább egyterű konyhának nevezi a Magyarországon elterjedt változatot, amelynél egy légtérben található a konyha, az étkező és a nappali.

– Ez utóbbinak mindenképp van létjogosultsága, mert így aki éppen főz, nem szorul be egyedül a konyhába, együtt lehet a család főzés, étkezés közben. Sokszor úgy tűnik, hogy próbálják bepréselni a sok funkciót egyetlen helyiségbe, de pont ez az előnye is; ha nincs olyan nagy terület, hogy minden funkció meg tudjon jelenni a lakásban egy-egy külön helyiségben, okos megoldásokra van szükség. Minél kevesebb a válaszfal, annál flexibilisebben lehet megtervezni a funkciókat, és így megvalósíthatjuk álmaink konyháját is.

(fotó: Shutterstock)