Ön tisztában van azzal, hogy az egyes banki szolgáltatásoknak mennyi a költsége? Tudja például, hogy az Ön által használt számlacsomag esetében mennyibe kerül a számlavezetés, az SMS-értesítés, vagy, hogy hány utalás fér bele az alapdíjba? Ami jó a barátainknak, szüleinknek, munkatársainknak, nem biztos, hogy számunkra is megfelelő! Akár minimális költségű alapszámlát is nyithat, ha még nem rendelkezik fizetési számlával vagy a már meglévőt felmondja, és rendelkezési jogosultsága sincs más fizetési számla felett.  

Könnyen kiválasztható az optimális bankszámla    

A tavalyi infláció miatt idén május 1-ig a legtöbb hazai bank megemelte a számlavezetési díjakat, melyek mértéke egyes esetekben akár a 10%-os mértéket is meghaladta. A különböző számlák között még bankon belül is lehetnek érdemi díjkülönbségek, ezért érdemes összehasonlítani a jelenlegi költségeket a 2022-ben fizetett díjakkal. Számla- vagy akár bankváltással jelentős költséget lehet megspórolni! Az MNB Bankszámlaválasztó kalkulátorával valamennyi ma elérhető számlatermék összehasonlítható. A programban a lakosság számára elérhető forint folyószámla és betéti bankkártya termékek főbb, aktuálisan érvényes kondíciós feltételei, valamint a belföldi forint tranzakciók és a belföldi kártyahasználat jellemzői szerepelnek.  

Júliustól még jobban megéri alapszámlát nyitni – mit érdemes tudni erről?

Sokan nem ismerik a lehetőséget, pedig már 2016. október 15-től köteles valamennyi pénzforgalmi szolgáltató úgynevezett alapszámla konstrukciót is szerepeltetni a kínálatában.


Az alapszámla alapdíja nem lehet több, mint a megelőző év utolsó napján érvényes legkisebb összegű havi bruttó minimálbér 0,5 százaléka. Mivel 2022 decemberében 200.000 forint volt a havi minimálbér összege, így 2023-ban az alapszámla havidíja legfeljebb 1.000 forint lehet.  


Az MNB Pénzügyi Navigátor az alapszámlát elsősorban a kisebb, de rendszeres jövedelemmel rendelkezőknek ajánlja. Az alapszámlához betéti kártya is jár, amit a számlatulajdonosok vásárlásaikhoz használhatnak fel. Előírás, hogy a pénzügyi szolgáltató nem számíthat fel díjat a forintban történő bankkártyás fizetés, az alapszámlára forintban történő készpénzbefizetés, valamint a számlára érkező beszedési megbízás esetén sem.  Fontos ugyanakkor, hogy hitelkeret nem kapcsolódhat az alapszámlához!  

Készpénz vagy utalás?  

A Magyar Nemzeti Bank által készített felmérés szerint jelentős összegeket fizetnek az ügyfelek a számlavezetésért és az átutalásokért is. Érdemes tájékozódni, mert egyre több banknál elérhető alacsony költségű, úgynevezett tranzakcióalapú számla. Ezeknek az a sajátossága, hogy a havidíjuk alacsony, de az átutalások magasabb költségűek. Választhatók olyan díjcsomagok is, amelyekre éppen az ellenkezője jellemző: ingyenes utalások, magasabb havi díjért cserébe. Mivel a legtöbb fizetési helyzetben már nincs szükség készpénzre, az elektronikus fizetés preferálásával szintén csökkenhetnek a havi költségek.  

Olcsóbb bankkártyával is megtakaríthat

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2021-ben a bankkártyáért fizetett éves díj átlagos nagyságrendje 4600 forintot ért el. Ezen belül az ügyfelek több mint negyede 6000 forintnál is magasabb kártyadíjat fizetett. Pedig sem a bolti, sem az online vásárlásoknál nem jelent előnyt a drágább kártya. A legtöbb bank kínálatában elérhető évi 3-4000 forintért is bankkártya, így érdemes részletesen megvizsgálni a számlacsomagokat és az azokhoz kapcsolódó kártya ajánlatokat.

Ha jobb ajánlatot talál, változtasson!  

Fontos tudni, hogy annak ellenére, hogy az ügyfél már nem használja fizetési számláját, az nem szűnik meg automatikusan. A forgalomtól függetlenül rendszeres költségeket is felszámolnak a pénzintézetek. Minden esetben fontos tehát a már nem használt számla lezárása!  

A fizetési számla a mindennapi élet része, hiszen jellemzően arra érkezik a munkabér, a nyugdíj, az ösztöndíj is. Segítségével kényelmesen lehet intézni a pénzügyeket akár otthonról, akár útközben a telefonunkról.  De egyelőre kevesen élnek a számlaváltás lehetőségével Magyarországon – mondta korábban a csalad.hu-nak Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója. Szavai szerint a nagyságrendileg 10 millió hazai bankszámlából hozzávetőleg 7 milliót használnak aktívan, melyhez pár tízezres évenkénti számlaváltás párosul. Az emberek nehezen váltanak, a pénzügyi tudatosságukból hiányzik még az a momentum, ami a folyószámladíjak rendszeres ellenőrzését jelenti. A családi pénzügyek tervezéséből ne hagyjuk ki fizetési számlánk optimalizálását sem!  Megéri!