Barva Péterné Zsófiához, a csalad.hu dietetikus szakértőjéhez fordultunk tanácsért, mit tegyünk, ha gyermekünk pocakja besokallt a Mikulás óta tartó csokis, kekszes, sütis dömpingtől némi töltöttkáposztával megspékelve.

– Mindig azt mondom, hogy a diétát az ésszerűség határain belül kell betartani – kezdi Zsófia. – Ha a gyermekünk elrontotta a gyomrát, akkor valószínűleg ő maga sem kívánja a nehéz ételeket, ugyanakkor az sem megoldás, ha csakis a főtt krumplit erőltetjük a kicsire, mondván, az használ. Különösen igaz ez az ünnepi időszakra, amikor jellemzően jövünk-megyünk, rokonokat látogatunk, vagy épp hozzánk jönnek vendégek. Számos ünnepi ételnek létezik gyomorkímélő változata is.

Főtt rizs másképp

– Nem kell azért lemondania a gyermeknek a finom falatokról, mert előző nap alaposan bevacsorázott az ünnepi asztalnál, és rosszul volt éjszaka. Próbáljuk minél kreatívabban megoldani a másnapi menüt! A főtt rizs nagyon jót tesz a rendetlenkedő pocaknak, de mennyivel jobban esik elfogyasztani, ha hóembernek álcázzuk: különböző méretű csészék, bögrék segítségével megformázzuk a hóember törzsét és fejét, majd egymásra helyezzük. A szemeihez és a gombokhoz párolt zöldborsót használhatunk, az orra természetesen párolt répából készül. Egyik kisgyermek sem mond nemet egy ilyen helyes hóemberre.

Kirántás helyett párolás

– Kímélő ételnek számít, ha néhány klasszikus ünnepi ételnek megváltoztatjuk az elkészítési módját. A sült, rántott húsoknak, sült hasábnak nagyszerű alternatívája a párolt gyümölcs párolt hússal kombinálva. Készíthetünk almakompótot is, ami hidegen külön nyugtatja a hasat, vagy hőálló tálban is süthetjük a gyümölcsgerezdeket kevés cukorral megszórva. A kacsát vagy a pulykát készítsük sütőzacskóban, valamint adjuk a gyermeknek a mellrészét, ami kevésbé zsíros, mint a comb. Az esetleg megmaradt halat ne rántva készítsük, hanem párolva. Használhatunk alufóliát, amiből kis burkot készítünk a halnak. Kevés olívaolajjal és citromlével meglocsoljuk, majd mehet is a sütőbe.

Csak mértékkel!

– Nem kell megvonnunk teljesen az édesebb ételeket sem a gyermektől, ha már kívánja, főleg, ha körülötte mindenki más jóízűen fogyaszt a karácsonyi süteményekből. A hangsúly ilyenkor a mennyiségen van: ehet belőle, de nem mértéktelenül. Az ideális persze az lenne, ha próbálnánk megelőzni, hogy a gyermek túlegye magát az ünnepek alatt, de ez nehezen kivitelezhető, főleg, ha ott vannak a nagyik, akiknek az a legnagyobb boldogság, ha a kis unokájuk bőséggel, és élvezettel eszik a főztjükből.

(Fotó: Shutterstock)