Magyarországon minden évben több száz nő hal meg olyan daganatos betegség miatt, amelyet a humán papillomavírus (HPV) okoz.  

Idén január 23. és 29. között tartják az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét eseményeit, amelyet itthon a European Cervical Cancer Association (ECCA) kezdeményezéséhez csatlakozva, tizedik alkalommal szervez meg a Mályvavirág Alapítvány. Az idei kampány címe: Gyöngyőrzők.

„Gyöngyőrző mindenki, aki foglalkozik a méhnyakrákkal, a prevencióval, aki elmegy szűrésre, aki továbbadja a HPV-megelőzés üzenetét, és aki gyöngyből karkötőt fűz – hiszen a gyöngy a humán papillomavírus elleni védekezés szimbóluma” – írja felhívásában a Mályvavirág Alapítvány.  

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ kezeli a nemzeti immunizációs programot, amelynek 2014 óta része a HPV elleni védőoltás. 2018-tól alkalmazzák a kilenckomponensű, nagy védettséget jelentő vakcinát, 2020 óta pedig a fiúk számára is elérhetővé tették a védőoltást. Az általános iskola hetedik osztályos, 12. életévét betöltött gyerekeknek kérhetik a szüleik az ingyenes védőoltást.

A szervezet online kampányában megismerteti az érdeklődőkkel azokat az orvosokat, nőgyógyászokat, onkológusokat, daganatsebészeket és más szakembereket, akik nap mint nap felveszik a küzdelmet a méhnyakrák ellen.

A Megelőzési Hét alkalmából ebben az évben is csatlakoznak az eseményekhez a Mályvavirág Pontok, több mint 200 település, védőnői szolgálatok, egészségfejlesztési irodák. Az országszerte elkészített gyöngy karkötőket ezúttal is eljuttatják nőgyógyászati daganattal érintetteknek, azzal az üzenettel, hogy nincsenek egyedül.

„Azt szeretnénk, ha ezen a héten minden nőhöz és férfihez eljutna, hogy mennyire fontos a HPV-prevenció, hiszen a vírus a méhnyakrák mellett számos további daganatos betegséget is okozhat. El kell járnunk szűrésre, meg kell fontolnunk a HPV elleni védőoltást, beszélnünk kell a HPV-ről. Nem engedhetjük, hogy ez a téma tabu legyen!”  – fogalmaz Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

Az Egészségügyi Világszervezet célkitűzése, hogy a méhnyakrák teljesen eltűnjön a Föld színéről. Ehhez a WHO szerint arra van szükség, hogy 15 éves korukra a lányok legalább 90 százaléka megkapja a HPV elleni védőoltást, a felnőtt nők legalább 70 százaléka rendszeresen járjon szűrésre, illetve azon nők közül, akiknél elváltozást okoz a HPV, legalább 90 százalék kapja meg a megfelelő kezelést akár rákmegelőző állapot, akár rákos invazív állapot fennállása esetén.