A Kopp Mária Intézet gyermeknapi felméréséből kiderül, hogy minél fiatalabb a válaszadó, annál inkább fontos számára, hogy megemlékezzen erről a jeles napról.

Arra a kérdésre, hogy hogyan ünnepelnek, a megkérdezettek többsége (64 százaléka) azt válaszolta, hogy közös családi programokkal, 33 százalékuk ajándékokkal, 29 százalékuk pedig valamilyen szabadidős tevékenységgel kedveskedik gyermekének.

A KINCS kíváncsi volt arra is, hogy a szülőknek mennyire szoros a kapcsolata a gyermekeikkel: 10-ből 9 édesanya és édesapa mondta azt, hogy gyermekük megosztja vele az örömét, 10-ből 8-nak pedig a bánatát is elmondja. Elsősorban az édesanyákhoz fordulnak a gyermekek, és a nagycsaládos szülők érzik leginkább, hogy gyermekeik nyitottabbak feléjük (86 százalék)

A gyermekes válaszadók több mint negyede (27 százalék) arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány alatt jobb, szorosabb lett gyermekével a kapcsolata (kétharmaduknak ugyanolyan maradt).

A tanév végéhez közeledve a KINCS arról is kérdezte a 18 év alatti gyermeket nevelő szülőket, hogy terveznek-e nyári táborozást. A válaszadók 38 százaléka nyilatkozta azt, hogy gyermekét táborba küldi a nyári szünet alatt. A nagycsaládosok körében volt a legnépszerűbb ez a nyári programlehetőség: 53 százalékuk szeretné, ha gyermekei táboroznának idén. A kormány döntése szerint június 1-től szervezhetők napközis és ottalvós nyári táborok is, az érvényes járványügyi előírások betartásával.