1. Tájékozódjunk

Mielőtt bárhova megvennénk a többnapos, ottalvós belépőt, gondoljuk át, hogy valóban gyermekeknek való-e a választott fesztivál. Nézzünk utána, vannak-e gyerekprogramok, -koncertek, esetleg gyermekmegőrző. Ha még sosem vettünk részt fesztiválon, lehet, hogy célszerűbb először csak egy délutánra kilátogatni és tesztelni, „hogy bírjuk a gyűrődést”.

2. A napirend az úr

Hiába lép fel este 10-kor vagy délben a kedvenc zenekarunk, ha a gyermekünknek aludnia kell! Fontos, hogy fenntartsuk a számára megszokott napi rutint, ha nem szeretnénk, hogy hisztibe és egy katasztrofális élménybe torkolljon a családi fesztiválozás. Természetesen lehetünk picit rugalmasabbak, mint egyébként, de teljesen áthágni a gyermek napirendjét nem érdemes. Amikor látjuk, hogy fáradt, vonuljunk el és – ha esetleg nem is tud elaludni – tartsunk legalább egy kis csendespihenőt.

3. Figyeljünk a biztonságra

A fesztivál forgatagában könnyen szem elől téveszthetjük a gyermekünket. Ez sajnos a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is megeshet, ezért fontos, hogy a járni tudó gyermekünkre mindenképp adjunk egy olyan biztonsági karkötőt, amelyen a telefonszámunk szerepel. Erre ráírhatjuk pluszban a TAJ számát és azt is, hogy van-e valamilyen allergiája. Léteznek már digitális karkötők is ilyen célra, ráadásul ezek segítségével telefonunkon pontosan láthatjuk, hogy a gyermekünk merre mozog. Sőt, kisebbek esetében bizony előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a biztonsági póráznak is van létjogosultsága. A fesztiválozás pont ilyen.

4. Elő a fejhallgatóval

Nem kérdés, hogy ha a gyermekeinkkel indulunk fesztiválozni, kötelező jelleggel vinnünk kell magunkkal egy-egy hangtompítós fejhallgatót is. A teljes erővel dübörgő zene ugyanis akár maradandó halláskárosodást is okozhat, amit jobb megelőzni. Mivel egy ilyen fülvédő elsőre szokatlan lehet a gyermekünknek, ezért nem árt, ha pár nappal a fesztivál kezdete előtt otthon próbálgatjuk, és fokozatosan szoktatjuk hozzá a viseléséhez. Tanácsos azonban még ezzel együtt is a színpadtól egy kicsit távolabbi pontról élvezni a koncerteket, ahol mérsékeltebb a hanghatás.


(kép: shutterstock)