1. A testi fáradság elűzésére egyik legjobb módszer az alvás, akármilyen közhelyesen és unalmasnak hangzik is. Iktassunk be néhány estét, amikor a gyermekek fektetése után nem tesszük rendbe a konyhát, nem készítjük be a mosnivalót, és az előszobában sem pakolunk össze. Amilyen gyorsan csak lehet, feküdjünk le! Meglesz az eredménye a pár napos kiadós(abb) éjszakai alvásoknak: testileg felfrissülve mindent gyorsabban és lelkesebben végzünk majd.

2. Forró, illatos fürdő, közben kellemes zene – nyújtsuk meg a fürdőszobában töltött esti időt, élvezzük az ellazulást! Most önmagunkra koncentráljunk, minden más mellékes!

3. Egy könnyű masszázs a párunktól testi és lelki felfrissülés egyaránt. Ráadásul kapcsolatépítő is!

4. Halk, nyugtató zenére nyújtózzunk el a szőnyegen! Minden irányban „csavargassuk el magunkat”, végezzünk lazító tornagyakorlatokat, relaxáljunk! A mindennapos rutinmozdulatok, emelések után szüksége van a testnek másfajta mozgásra is.

5. Kérjünk meg valakit, vigyázzon a gyerekekre, és kerekedjünk fel egy esti sétára a párunkkal kettesben! Beszélgetni, mélyeket lélegezni, az adott helyzetekből kiszabadulni és megtisztulni, ráadásul felfrissülni – sok mindenre jó egy ilyen alkalom!

6. Közös filmnézés vagy könyvolvasás a kanapén, kényelmesen, egy finom pohár bor, csoki vagy bármilyen ízletes kedvencünk társaságában különlegessé varázsolja az estét, és egy kicsit kiemel a szürke hétköznapokból.

7. Alkossunk valamit! A pihenés sokszor nem a testi ellazulást jelenti, hanem valami olyan elfoglaltságot, ahol kis időre a legbenső önmagunk lehetünk. Erre nagyon jó módszer a kreatív énünk előhívása! Kézimunkázzunk, színezzünk, rajzoljunk, ragasszunk, rendezgessünk fényképeket! Babráljunk a szobanövényekkel, pakoljuk át a fiókot, keressük meg a régi kincseinket!

8. Szerezzünk be pár újságot, olyat, amit rég nem olvastunk már, vagy kezdjünk neki egy jó könyvnek! Ezek egészen más világba röpítenek majd, és nekünk most éppen erre van szükségünk!

9. Alkalmanként igenis megengedhetünk magunknak egy-egy fektetés utáni barátnős találkozót. A cél a kikapcsolódás, a felüdülés, így ne gondoljunk arra, hogy a késői lefekvés miatt borul a másnap! Valószínűleg álmosak leszünk, de ha előző este jól kibeszélgettük magunkat, sokkal nagyobb lelkesedéssel állunk neki az újabb feladatoknak!

(fotó: Shutterstock)