Felfüggeszthetik az idősek vásárlási idősávját - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Felfüggeszthetik az idősek vásárlási idősávját

Szöveg: csalad.hu, fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
2020. dec. 10. 15:03
Otthon a család

Az idősek védelmére bevezetett vásárlási idősáv átmeneti felfüggesztését javasolja a karácsonyi időszakra az Idősek Tanácsa. Erről Novák Katalin családokért felelős miniszter a Facebook-oldalán megjelent videójában beszélt.

– Az Idősek Tanácsának tagjaival egyeztettem, ezúttal online. Megkérdeztem, hogy milyen tapasztalataik vannak a védett idősáv kapcsán. Arról számoltak be, hogy örülnek annak, hogy tudnak élni ezzel a lehetőséggel, sokan ki tudták használni ezt a vásárlásra. Ugyanakkor azt is látják, hogy az ünnepek közeledtével egyre nagyobb a tumultus, ráadásul egyre többen vannak szabadságon, és egyre nagyobb a feszültség a különböző korosztályok között a védett idősáv miatt – mondta a családokért felelős miniszter.

– Ezért az Idősek Tanácsának tagjai azt javasolják, hogy legalább hétvégére, de akár teljes egészében, a karácsonyi időszakra való tekintettel függesszük fel a védett, időseknek szóló vásárlási idősáv használatát. Ezt a javaslatot fogom továbbítani miniszterelnök úrnak – tudatta Novák Katalin.

Az idősávot köszönettel vették az idősek, használták is, amennyire csak lehetett, bár sok esetben el kellett térniük ettől az idősávtól és máskor kényszerültek az üzletekben vásárolni – tudatta Hulák Zsuzsanna az Idősek Tanácsának szakértője.

Elmondta: azt tapasztalták, hogy a fiatalok sok esetben nem tudnak megfelelőképpen vásárolni különösen hétvégén, sokan pedig hétköznap is este tovább dolgoznak, az üzletek pedig 7 órakor bezárnak. Ezért javasolták a vásárlási idősáv átmeneti felfüggesztését a karácsony előtti időszakra.