Február elsejétől emelkedik a gyermekgondozási díj (GYED), a diplomás GYED, a gyermekek otthongondozási díja (GYOD), valamint a nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott állami támogatás összege is.

A Fiatal Családosok Klubjának alapítója az M1-en arról beszélt, a kormány a járvány okozta válság ideje alatt is jelentősen növelte a fiatalok, a gyerekes szülők támogatását. Így, mára kétszer annyi pénz marad a családoknál, mint amennyit 2010 előtt megkaptak.

Februártól a minimálbér összege 167 400 forintra, míg a garantált bérminimum 219 ezer forintra nő. Vagyis mind a két bér több mint a duplájára növekszik 2010-hez képest.

Sőt, ha idén a szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5-ről 13,5 százalékra csökken, akkor további emelkedés várható, így a minimálbér 16 ezer forinra, a szakmunkás minimálbér pedig 221 100 forintra növekszik majd.

A január végén aláírt megállapodás több mint egymillió embert érint közvetlenül és legalább ennyi emberre van hatással például a különböző juttatások, segélyek, járandóságok miatt. Többek között az álláskeresési járadékot, az álláskeresési segélyt, a táppénzt, a GYED-et, a rehabilitációs és rokkantsági ellátás mértékét is a minimálbérhez igazítják.