– Sajnos egyre több embernek okoz gondot tavasztól őszig a szénanáthás tünetek kezelése. Mivel az esküvők többsége is ezekre a hónapokra esik, ezért ezzel kapcsolatban is érdeklődnek a betegek, tanácsokat kérnek, hogyan kerülhetnék el a kellemetlen tüneteket. A jól beállított kezelés és a rendszeresen szedett allergiaellenes készítmények mellett ilyenkor valóban érdemes néhány egyéb dologra is figyelni – tanácsolta dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Az esküvő időpontja és helyszíne

Ha szabadban tartjuk az esküvőt és a leggyakoribb allergénre, a parlagfűre vagyunk allergiásak, akkor ne az augusztus közepétől október közepéig tartó időszakra tervezzük az időpontot. A helyszín adottságait is érdemes ilyenkor figyelembe venni. Habár nagyon hangulatos a vízparti esküvő, sajnos a Balaton környéke például hazánk egyik parlagfűvel leginkább szennyezett területe, ezért itt általában magasabb a pollenkoncentráció, ezért ezt érdemes elkerülni ilyenkor.

Esküvői dekoráció allergiásoknak

Az esti gyertyafény – különösen zárt térben – a füst, illetve az illatosított gyertyák felerősíthetik az allergiás, asztmás tüneteket. Válasszunk inkább LED gyertyákat. A virágdekorációk kapcsán részesítsük előnyben az alacsony allergiás kockázatú fajtákat. A klasszikus rózsák például kevés pollent termelnek, de a nárcisz, begónia, geránium és a romantikus hangulatot árasztó harangláb is jó választás lehet.

Allergének az étlapon

Pollenallergiásként gondoljunk a keresztallergiára is. Ha jelentkezett már a szájüregben viszkető, égő érzés, esetleg ajakduzzanat bizonyos ételek fogyasztása kapcsán, akkor meglehet, hogy az orális allergia tüneteivel volt dolgunk. A keresztallergia nem minden pollenallergiás érint, de akinél előfordul, annak kerülnie kell a tüneteket kiváltó élelmiszerek fogyasztását. Parlagfű allergiásként a gyümölcstálról ne a görög-, vagy sárgadinnyét vegyük el, fekete üröm allergia esetén lehet, hogy nem az olasz konyha a legjobb választás az esküvői menüben – többek közt a paradicsom, az oregano és a bazsalikom is tüneteket okozhat. Nézzünk utána a keresztallergiát okozó élelmiszereknek, a menü tervezése előtt!

Tartós smink és szemcsepp

A stressz sajnos rontja az allergiás tüneteket. Mivel a menyasszony és az örömanya is rendszerint nagyon izgulnak ezen a napon, ezért fontos, hogy erre is felkészüljenek. Fokozódó szemkönnyezés, viszketés esetére készüljünk strapabíró sminkkel. Ne most kísérletezzünk újdonságokkal! Parfümből és kozmetikumokból is azokat a termékeket használjuk, amelyek korábban sem okoztak panaszt. Az allergia elleni gyógyszereket vegyük be az előírás szerint az esküvő napján. Ha tudjuk, hogy bizonyos készítmények mellékhatást – például álmosságot – okoznak, beszéljünk a cseréjéről allergológussal. Szervezzük meg, hogy mindig legyen a közelben segítség. Az esküvő helyszínén a mosdókba is bekészíthetünk néhány szükséges, kevéssé romantikus, ám annál hasznosabb kiegészítőt – például orrsprayt és zsebkendőt – amire szükségünk lehet.