Zenés-sportos gyermeknap a Városligetben  

Malek Andrea, Varga Viktor és a Budapesti Operettszínház művészei is fellépnek a 31. Városligeti Gyermeknapon, melynek belül két színpadon és több mint 40 további helyszínen lesznek gyerek- és családi programok a hétvégén.

A Sportszigeten nemcsak sportbemutatókat láthatnak a gyerekek, hanem maguk is kipróbálhatnak hét sportágat: a vízilabdát, a kézilabdát, a kosárlabdát, az ökölvívást, a horgászatot, a vívást és az asztaliteniszt.

A hétvégén Szívós Márton vízilabda világbajnok, Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Tóth Tímea kézilabdázó és Erdei "Madár" Zsolt profi ökölvívó világbajnok avatja be a fiatalokat sportáguk rejtelmeibe.

A biztonságos internet sátorban számítógépes játékkal, kvízzel, vetélkedőkkel, hasznos tanácsokkal, előadásokkal és ajándékokkal várják a gyerekeket.

A Nemzetek utcájában és az ott felállított színpadon számos, Budapesten akkreditált nagykövetség és kulturális intézet révén idén rekordszámú, 22 ország mutatkozik be.

A terápiás lovaglás és a különféle lovassportok megismerésének lehetőségét nyújtja a Magyar Lovasterápia Szövetség vasárnapi programja, a Néprajzi Múzeum pedig Hipp-Hopp! Ugrás Mesegalaxisba címmel készül interaktív előadásokkal.

A rendezvényre a belépés díjtalan.

Bővebb információ: www.gyermekmento.hu

https://www.gyermekmento.hu/Tartalmak/Hirek/31.gyermeknap-a-varosligetben---malek-andrea-varga-viktor-es-a-budapesti-operettszinhaz-muveszei-is-fellepnek

Interaktív családi programok a Müpában

Koncertekkel, meseelőadásokkal, játékparkkal és kreatív foglalkozásokkal várja a gyerekeket a Müpa ingyenes, gyermeknapi Cifra Palota rendezvénye május utolsó vasárnapján kül- és beltéren egyaránt.

10 órakor a szabadtéri zenés színpadon Marék Veronika kedvelt karaktere, Boribon látható, majd a Búgócsiga Zenede lép színpadra. A közönség hallhatja a Cimbaliband balkáni és népi ritmusait, majd 12 órától a Fesztivál Színházban a Mary Poppins látható a gyerekekből álló Veresi Balett táncelőadásában.

A Müpa előtti téren kosaras hintát állítanak fel, a kemencés parasztudvarban a kenyérsütéssel ismerkedhetnek a kicsik, emellett tucatnyi logikai és ügyességi játék is várja a gyerekeket. A kerekesszékes akadálypálya és a látássérültséget szimuláló, érzékenyítő játékok az érzelmi intelligenciát és az empátiát fejlesztik. A legkisebbek – és szüleik – pedig ölelős-dalolós foglalkozásokon vehetnek részt az Üvegteremben.

A rendezvényre a belépés díjtalan.

Bővebb információ: https://m.mupa.hu/program/csaladi-es-ifjusagi-programok/cifra-palota-xxl-gyermeknap-2023-05-28_10-00-elocsarnok

Családi gyermeknap a Millennium Parkban

Fergeteges gyermeknap várja a kicsiket a Millennium Parkban vasárnap 9 és 17 óra között. Számos ingyenes program közül választhatnak a kisgyermekes családok: többek között lesz ugrálóvár, arcfestés, kézműveskedés, bűvészshow, mesejátékok, gyerekkoncertek és lufihajtogatás.

Cím: Millennium Park, Lechner Ödön fasor 7.

Bővebb információ: https://www.facebook.com/events/259034183250433/

A természettel ismerkedhetnek a gyerekek Ópusztaszeren

Élménypedagógiai játékok, a természeti értékeket bemutató foglalkozások és a népszokásokat felidéző programok várják a családokat pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban.

Vasárnap délelőtt és délután is élménypedagógiai foglakozásokat szerveznek a skanzenben. A Nagyréten Bódis Gergely solymász bemutatóját láthatják a vendégek, később pedig a Köröstorki Ebtanoda tart interaktív kutyás gyermekfoglalkozást. Az érdeklődők megfigyelhetnek egy madárgyűrűzést, és megtudhatják, miként tehető madárbaráttá egy kert, az egyes fajok számára milyen odút érdemes készíteni. Emellett látható lesz a Magyarország békáit bemutató vándorkiállítás, és szó esik majd a rákosi viperáról, valamint az év fajává választott alpesi gőtéről is.

Bővebb információ: https://opusztaszer.hu/esemeny/gyereknapi-programok/

Gyerekkoncert és pékmesterség-bemutató Balatonfüreden

A pünkösdi hétvégén rendezik meg a 21. balatoni bor- és halünnepet Balatonfüreden, amelyet gyermeknapi programok színesítenek.  

Szombaton Szalóki Ági gyerekkoncertjén kívül alkotóműhely-foglalkozáson vehetnek részt a legfiatalabbak, ahol egyebek mellett papírsárkányt készíthetnek. Lesz pékmesterség bemutató és foglalkozás, meghallgathatják az érdeklődők a Mesemanók együttes gyerekműsorát.

Vasárnap a városi Gyermeknapon a Liliput kisvonat ingyen szállítja a gyerekeket és az őket kísérő felnőtteket, lesz gyerek horgászverseny, a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programja keretében pedig természettudományos kísérleteket lehet majd figyelemmel kísérni.

A nagyszínpadon a Mesekocsi Színház társulatának gyermekelőadása látható majd, és lehet bohócdoktorokkal találkozni. Bemutatkoznak a nemzeti parkok is, a látogatók átfogó képet kaphatnak Magyarország természeti, ökoturisztikai, kulturális kínálatáról.

Bővebb információ: https://www.facebook.com/balatonihalborunnep/

Állatkölykök a fővárosi állatkertben

Zebracsikót, kis gazellát, prérikutyakölyköket és tarvarjúfiókákat nézhetnek meg a gyermekek a hétvégén a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Már látható a május első napjaiban született zebracsikó, aki a Zuri nevet kapta, és a néhány hetes ritka mhorr gazella gida is.

A vörösnyakú, Bennett-kenguruk több nőstényének erszényéből kengurukölykök kukucskálnak ki időnként. Fiókát nevelnek a veszélyeztetett tarvarjak is, amelyek nevükkel ellentétben nem a varjakkal, hanem az íbiszfélékkel állnak rokonságban.

Kölykök születtek a prérikutyáknál is, habár azt most még nehéz megmondani, pontosan hányan, mert a népes közösségben élő állatok folyamatosan mozgásban vannak a felszín és a földalatti üregrendszer között.  

Bővebb információ: https://zoobudapest.com/