John Boyne kortárs író nevéhez jó néhány sikeres ifjúsági regény kötődik az elmúlt évekből, a Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett című kötetéből Gábor Sára készített bábszínházi adaptációt. Egy különös kisfiú történetét dolgozta fel, akit a saját családja nem tud elfogadni olyannak, amilyen.

Brocketék egy ausztrál városkában élik átlagosan unalmas életüket a még unalmasabb szomszédaikkal együtt. Számít nekik mit gondolnak róluk mások, és lenéznek mindenkit, aki különös vagy kicsit is másmilyen. Pedig épp a kisfiuk, Barnaby az, aki kicsit más, mint a többiek: születése óta ellenáll a gravitáció törvényének, azaz lebeg. Brocketék nem tudnak mit kezdeni ezzel a ténnyel, így a saját anyja szélnek ereszti őt.

A rémült és magányos Barnaby útját azonban egy különös hőlégballon keresztezi, s ezzel megkezdődik varázslatos világkörüli utazása, amely olyan találkozásokat hoz az életébe, amiből kiderül: a különbözőség jó dolog, és a sok különböző ember szeretetreméltó, tehetséges, érdekes tud lenni. Barátságot köt két idős hölggyel, megismerkedik bohém művészekkel, olyan emberekkel, akikben ugyanaz a közös: még a családjuk se fogadta el, hogy más utakon akarnak járni, mint amit szüleik, környezetük elvártak tőlük.

Egy mese a toleranciáról és az elfogadásról Barna Zsombor, Pallai Mara, Pájer Alma Virág, Szolár Tibor és Teszárek Csaba szereplésével. Egy történet arról, hogy mindenkinek mást jelent a normális, a történet szereplői szerint is és a valóságban is.

A Szabadesés alkotócsapata csupa fiatalból áll: zenéjét David Schuckart szerezte, a látványt Illés Haibo tervezte, a koreográfiát Tomin Kis Anikó készítette.

Az előadást 10 éven felülieknek ajánljuk, vagy ahogy Lázár Helga rendező mondta: minden egyes szőke, barna, vörös, fekete, kék, zöld, hupilila, neonsárga, haragosrózsaszín frizurájú gyereknek. Jöjjenek a kicsik, a nagyok és a közepesek, a furcsák, a szuperhősök, a csodabogarak, a csendesek, a rendesek, a hangosak – azaz mindenki.


(Fotó: Budapest Bábszínház-Éder Vera)