Súlyos problémát jelent a túlsúly már gyermekkorban is, ezért az angol népegészségügyért felelős szervezet (Public Health England) egy különleges kampányt indított, melyben arra bátorítják a szülőket, hogy a gyerekek napi nasi adagját tartsák 100 kalória alatt és maximum csak naponta kétszer engedélyezzék az édességek fogyasztását.

A kampány megjelenési formájával azonban nem mindenki értett egyet:

„A 100 kalóriás kampány azt feltételezi, hogy minden gyermek szükségletei megegyeznek. Ez pontosan olyan, mintha azt mondanánk, minden autónak ugyanolyan és ugyanannyi üzemanyag kell” – szólalt fel Tallulah Self az elképzelés ellen.


Az érem másik oldala

A 18 éves tinédzser tudja, mit beszél, hiszen 2016-ban 6 hónapot töltött kórházban anorexiával. Nem csoda, hogy számára a Change4Life 100 kalóriás kampánya egészen mást jelent, mint a legtöbbeknek.

„Étkezési rendellenességekkel küzdő emberként nagyon mérges lettem a félrevezető és potenciálisan veszélyes üzenettől, az étkezés korlátozásától és a kalóriaszámlálás támogatásától” – nyilatkozta a BBC-nek.

„Persze, hogy a túlsúlyosság probléma. Támogatom a Change4Life akciótervét, de azt gondolom, hogy az, ahogyan csinálják, félrevezető és könnyen ártalmas is lehet” – tette hozzá Tallulah, aki szerint a túlsúlyosság mellett a többi étkezési zavar (bulémia, anorexia - a szerk.) is problematikus. Arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a kalóriák számolása nem kellene, hogy hozzá tartozzon egy gyermek életéhez.


A túlsúly, mint általános probléma

A PHE válaszában hangsúlyozza, hogy a 10 és 11 év közötti brit gyermekek 34 százaléka túlsúlyos és csak 1,3 százaléka alultáplált. A felnőttek körében pedig még rosszabb a helyzet, 61 százalék túlsúlyos és 2 százalék alultáplált.

A kampány elsősorban az egészségesebb étkezés támogatására irányul – hangsúlyozzák a szervezők, akik szerint nem kétséges, hogy az étkezési rendellenességekkel küzdőknek támogatást kell nyújtani.

„De olyan körülmények között, amikor a gyermekek egyharmada túlsúlyosan vagy kövéren fejezi be az általános iskolát, a Change4Life kampányt azért fejlesztették ki, hogy az országot fenyegető túlsúlyossági krízist segítsen keretek között tartani” – érvelt Dr. Alison Tedsone, a PHE táplálkozási szakembere.

Tallulah készített egy videót, amiben arra szeretné felhívni a figyelmet a döntéshozók óvatosabban fogalmazzák meg az üzeneteiket, és figyeljenek arra, hogy nem minden gyermek ugyanolyan.

„Remélhetőleg a filmemnek lesz hatása a PHE kampányára. Azt remélem, megfontoltabban tervezik ezt és a jövőbeni kampányokat is, és odafigyelnek arra, hogy az üzeneteik ne legyenek félreérthetőek vagy ártalmasak, és azt is figyelembe veszik majd, hogyan hatnak a szélesebb közönségre” – fogalmazott.


Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban kb. minden ötödik gyermek túlsúlyos. Egészen pontos adatokat a WHO által indított 2017-es felmérési eredményekre támaszkodva mondhatunk, mely szerint Magyarországon a 6-8 éves gyermekek több mint 20%-a (fiúk 20,5%, lányok 21,9%) túlsúlyos (ami az enyhébb forma) vagy elhízott (ami a súlyosabb kórkép).

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) egyik szakértője szerint szintén a túlzott kalóriabevitel áll a háttérben. Elhízáshoz vezethet többek között pici babáknál a túl korai tápszerezés, kicsit később pedig a genetikai hajlam, a kevés mozgás, a monitor/tv előtt töltött órák.

"Az OGYÉI számos olyan projektben részt vesz, mely a gyermekkori elhízás megelőzését hivatott szolgálni, ám fontos és nem lehet elégszer hangsúlyozni: a szülők és a pedagógusok támogatása, együttműködése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megállítsuk és visszafordítsuk a gyermekkori elhízás folyamatát. A The Lancet tudományos folyóiratban megjelent adatok azt bizonyítják: Magyarország jó úton jár. Az OGYÉI táplálkozástudománnyal foglalkozó szakértői folyamatosan figyelik más országok jó és bevált gyakorlatait, illetve sok esetben utat mutatva másoknak igyekeznek tenni a gyermekek egészségvédelme érdekében."